MIÉRT AJÁNLATOS A FOGAK PÓTLÁSA?

Az esztétikum csak egy indok a számtalan közül. Egy fájó, gyulladt fogat a legkönnyebb és legegyszerűbb „kihúzatni”, de ne felejtsük el, hogy az eltávolított fogat ezek után valahogy pótolni kell. A foghiány – akár csak egyetlen fog hiánya is – hatására felborul a száj erő-egyensúly rendszere. Megbomlik a kontakpont rendszer (fogak közti érintkezések), ezáltal a harapáskor keletkező erők elvezetése nem lesz egyenletes. Egyes fogak túlterhelődhetnek, mely fogágykárosodással és a későbbiekben következményes csontleépüléssel majd fogelvesztéssel jár.

Nem mellesleg az erőrendszer felborulása miatt a hiányt határoló fogak a résbe bedőlnek, a hiánnyal szemközti fog pedig „kiemelkedik” a csontból. Mindezek pedig a tartószerkezetük károsodásával (fogágy leépülés) járnak, mely a későbbiekben további foghiányhoz vezet. A hiányzó fogak helyén a csont idővel ritkulni, sorvadni kezd, ami megnehezítheti a későbbi esetleges beültetést, esztétikus hídpótlás készítését.

Ilyen esetben sokszor már csak a meglehetősen költséges csontpótlás vagy arcüreg emelés lehet a megoldás. A fent már említett erőrendszer felborulása miatt állkapocsízületi gyulladás is felléphet továbbá a kevésbé megőrölt táplálék gyomor és bélbántalmak forrása is lehet. Nem mellesleg mivel a fogak a hangképzésben is szerepet játszanak a beszédben is nehézségek jelentkezhetnek.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A HIÁNYZÓ FOG PÓTLÁSÁRA? MI LESZ HA NEM PÓTOLTATOM A HIÁNYZÓ FOGAIM?

Előzze meg a foghiányt, hogy bátran mosolyoghasson!

Előzze meg a foghiányt, hogy bátran mosolyoghasson!

HA MÁR ELVESZTETTEM A FOGAM, MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A FOG PÓTLÁSÁRA?

  • egy fog részleges vagy teljes hiánya esetén korona vagy híd
  • több fog hiánya esetén híd (hiány két oldalán lévő fogak lecsiszolása pillérként)
  • csiszolás nélküli híd (betét elhorgonyzású híd)
  • fogbeültetés (implantáció, műgyökér beültetés) akár a fogeltávolítást követően azonnal
  • részleges kivehető fém kapcsos fogsor (a megmaradt fogakon kapoccsal elhorgonyzott fogsor)
  • precíziós elhorgonyzású részleges kivehető fogsor (kapocs nélküli): ez esetben különböző finommechanika erőrendszerek (csúsztató, merevítő rúd, teleszkóp) biztosítják a fogsor fennmaradását
  • teljes kivehető fogsor

Hiányzó fog(ak) esetén – legyen az akár teljes foghiány – beültetéssel (implantáció) újra a régivé varázsoljuk mosolyát. Forduljon hozzánk bizalommal legyen bármilyen természetű fogászati vagy szájsebészeti problémája!

Felső fogatlan állcsontba ültetett 8 db implantátum, melyre a későbbiekben rögzített hídpótlás készült.

Előzze meg a foghiányt, hogy bátran mosolyoghasson!