FOGSZABÁLYOZÁS – SZABÁLYOS FOGAZAT TITKA! (KIVEHETŐ ÉS RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYZÓ KÉSZÜLÉKEK)

  • Dr. Kálovics Judit – fogszabályozás szakorvosa
  • Dr. Darawsheh Ali Farid – fogszabályozás szakorvosa

TÖBBET ADUNK A KIEGYENESÍTETT FOGSORNÁL!

TÖBBET ADUNK A „KIEGYENESÍTETT” FOGSORNÁL!

A modern, Európai Uniós fogszabályozási elveket követve a legújabb technikákat és eszközöket alkalmazzák specialistáink (úgynevezett modern fogszabályozás) szájsebészeti háttérrel:

HOGYAN KÉSZÜL A FOGSZABÁLYOZÁSI KEZELÉSI TERV?

ogszabályozási esztétikai analízishez szükséges röntgenképek (tele- és panorámaröntgen), melyek a mérések alapjául szolgálnak
ogszabályozási esztétikai analízishez szükséges röntgenképek (tele- és panorámaröntgen), melyek a mérések alapjául szolgálnak

Fogszabályozási esztétikai analízishez szükséges röntgenképek (tele- és panorámaröntgen), melyek a mérések alapjául szolgálnak

A fogszabályozó kezelés alapja a kezelési terv. A tervhez egy részletekbe menő kivizsgálás szükséges, melynek során különböző röntgenek (teleröntgen és panorámaröntgen), lenyomatok, gipszminták, harapás regisztráció, fotók továbbá az arc, mosoly és a fogak esztétikai analízise történik.

Fogszabályozási kezelési tervhez szükséges teleröntgen mérés

Fogszabályozási kezelési tervhez szükséges teleröntgen mérés

Majd a fogszabályozási kezelési terv elkészülte után a második ülésben történik a terv megbeszélése és a készülék(ek) kiválasztása Önnel szoros együttműködésben.

Fogszabályozás megkezdése előtt esetenként szükség lehet megelőző kezelésekre is:

Egyes esetekben szükség lehet a beékelődött fogak (általában szemfogak vagy kisőrlő fogak) sebészi feltárására és fogszabályzóval történő „levontatására”, melyet szájsebészeink nagy gyakorlattal végeznek.

Felső állcsontba beékelődött szemfog ortodonciai (fogszabályozási) lehúzása rögzített fogszabályzóval és rugókkal

Felső állcsontba beékelődött szemfog ortodonciai (fogszabályozási) lehúzása rögzített fogszabályzóval és rugókkal

MILYEN FOGSZABÁLYZÓK LÉTEZNEK?

KIVEHETŐ (ÉJSZAKAI) FOGSZABÁLYZÓ KÉSZÜLÉK

Kivehető fogszabályzókat általában gyermekkorban használjuk napi 10-12 órás viseléssel. A kivehető fogszabályozó készülékeknek alábbi fajtáit használjuk:

passzív fogszabályzók: másnéven helyfenntartó készülékeket akkor használjuk, ha korai tejfog eltávolításra került sor. Korainak nevezzük a tejfog eltávolítását, ha a maradó fog csírájának áttörése 1 éven belül nem várható. Ha egy tejfog kikerül a sorból, az előtte és mögötte lévő fogak összezárnak, és nem hagynak helyet a maradó fogaknak, ami így nem tud előtörni és az állcsontban marad, vagy rendellenes helyen tör elő.

aktív kivehető fogszabályzók: a fogívek tágítására használjuk a fogív(ek) szűkülete esetén.

funkcionális fogszabályozó készülékek: a fogmozgatáshoz szükséges erőt az izmok adják, megváltoztatják az izomműködést, így helyes irányba terelik a fogazat illetve a csontozat fejlődését és növekedését.

Kivehető fogszabályzók a célnak megfelelően készítve

Kivehető fogszabályzók a célnak megfelelően készítve

RÖGZÍTETT (BERAGASZTOTT) KÉSZÜLÉKEK

Rögzített mini fém és esztétikus kerámia fogszabályzók (multiband készülékek)

Rögzített mini fém és esztétikus kerámia fogszabályzók (multiband készülékek)

A készüléket a fogakon ragasztással rögzíti a fogszabályzós, így a Páciens azt kivenni nem tudja. A stabil rögzítésnek köszönhetően lehetővé tesznek olyan fogmozgatásokat is, amiket kivehető készülékkel nem kivitelezhetőek. Az erő pontosan adagolható, a páciens kooperációjától (együttműködésétől) kevésbé függ a kezelés sikeressége, valamint a fogszabályzó kezelés is rövidebb, mint a kivehető készülékeknél. A hagyományos fém bracketektől (fogakon rögzülő ívtartó) és fém ívektől a kerámia és kristály bracketeken illetve íveken át az abszolút láthatatlan fogszabályozó sínek is léteznek.

A rögzített fogszabályozó rendszerek legújabb generációja az ún. „ön-ligírozó” vagy „ön-záródó” készülékek (Damon fogszabályzó). Ezek a készülékek saját zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó íveket. Ebben az esetben az ív a kezelés során szabadabban tud mozdulni a zárban, a fogak könnyebben „elcsúsznak” az ív mentén és a fogakra lágyabb erők hatnak, ezáltal a fogszabályozás jóval gyorsabbá válik, mint a hagyományos fogszabályzó esetében. Rendelőnkben a képeken is látható mini, fém es kerámia (porcelán) fogszabályozó készülékeket használunk a megnövekedett esztétikai igények teljesitése érdekében. Kérdése esetén forduljon bizalommal fogszabályzós kollégánkhoz.

LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÁS ESZKÖZEI

A láthatatlan fogszabályozás igazán az elmúlt néhány évben vált elfogadottá és népszerűvé a fogszabályozásban.

SPARK ™

A SPARK ™ a legmodernebb kivehető készülékes, láthatatlan fogszabályozó szisztéma. A technika alapja speciális átlátszó sínek egymásra épülő hatása, melyek végül a folyamatos fogmozgatást végzik. A láthatatlan fogszabályozó sínek gyártása erre szakosodott laboratóriumban történik orvosi számítógépes analízist és fogszabályozási kezelési terv készítést követően. A legmodernebb sínes fogszabályozást rendelőnkben 3D szájszkennerrel végzett digitális diagnosztika együttes használatával alkalmazzuk.

Láthatatlan fogszabályozás (Spark®)

Láthatatlan fogszabályozás (Invisalign®)

További információkért a különféle láthatatlan fogszabályozási módszerekről érdeklődjön fogszabályozó szakorvos kollégáinknál!