Miért Pécs?

ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED

Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay gyár mára leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, s a különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók ide telepítésével pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté történő átalakítása.

A jelenleg is működő gyár átköltözött a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesült, amely nemcsak a város turisztikai palettáján új színfolt, de maguk a városlakók is egy teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítménnyel gazdagodnak.

A mintegy 5 hektárt felölelő Zsolnay Kulturális Negyed évente sok tízezer látogató befogadását tervezi, informatív látogatóközponttal, parkolóval, kávézókkal, egyetemi közösségi terekkel, pezsgő kulturális élettel.

További információk: www.zsolnay.hu vagy www.zsn.hu

M6-M60 AUTÓPÁLYA

2010. március 31-e óta Pécs immáron szervesen bekapcsolódott az ország vérkeringésébe, ugyanis megépült a Pécset Budapesttel összekötő autópálya. Így autóval Budapestről szűk két óra alatt elérhető.

SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK

Pécs az EKF cím megnyerésével számos hotellel gazdagodott. Szállások válaszhatók a megfizethetőtől egészen az *****-os kategóriáig. Lásd itt.

SZABADIDŐS PROGRAMOK (KIKAPCSOLÓDÁS, SZÓRAKOZÁS)

Kösse össze kikapcsolódását egészségének megőrzésével! A város körül számos szabadidős program közül lehet választani. A Mecsextrém park Pécstől 2 km-re a 66-os út mellett helyezkedik el. A Mecseki Kisvasút a város állatkertje és vidámparkja között közlekedik 570 méter távon, mellyel az ország legrövidebb vonalú kisvasútja.Pécs és környékén számos wellness és strandolási lehetőség kínálkozik az idelátogatóknak. Büszkeségünk a világviszonylatban is élen járó, klinikailag akkreditált gyógyhatású vízre épült Harkány fürdője, színvonalas szállodái, és a közelmúltban újjászületett gyógycentruma.

GASZTRONÓMIA

Pécs gasztronómiai kínálata igen gazdag. Szubmediterrán klímánknak köszönhetően nálunk évente háromszor is beérik a füge, és zamatosak boraink. „Házi hegyünk”, a Mecsek igen gazdag vadban, gombában és gyümölcsökben, minden évben az országban elsőként itt virágzik a mandula, és híres a szelíd gesztenyénk. Pécs és régiója valóban multikulturális, hiszen jelentős számban élnek itt kultúrájukat máig őrző svábok, horvátok, székelyek, ami ételeink sokféleségére is kihat. A tradicionális csárdától a konyhatechnológiai csúcsfejlesztéseivel és a világ íz trendjeivel a magyar gasztronómiát újraértelmező luxusétteremig minden megtalálható kínálatunkban. Íme néhány kiváló pécsi étterem:

A Villányi borvidék, melyen Magyarország első Borút-ja vezet végig, szeretettel várja vendégeit! Kóstolja meg a villányi termőtáj emberi és környezeti természetének borban sűrűsödő csodáját! A kiváló bor készítése művészet, gyönyörködjön benne kedvére! Fedezze fel a borvidék építészeti és kulturális örökségét! Bízza rá magát az itt élő emberek vendégszeretetére és érezze jól magát a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújulni képes borvidékünkön.

Pécs városának sörfőző hagyománya már az ókorra nyúlik vissza, hiszen az ispotályos rendek már 1301-től ismerték és főzték itt a Mecsek kristálytiszta forrásainak vizéből készített sört. Ezt a hagyományt vitte tovább Hirschfeld Lipót mikor 1848-ban megalapította a Pécsi Sörfőzde jogelődjét a Hirschfeld S. Sörgyár Részvénytársaságot. Erre az értékre épít ma is a Pécsi Sörfőzde. Lehetőség van a friss, helyben főzött sör kóstolására is.

További információk Pécs és környékéről itt.