GYERMEKFOGÁSZAT – TEGYEN GYERMEKE EGÉSZSÉGÉÉRT!

Egészséges tejfogak megalapozzák a maradófogak égészségét is!

A gyermekfogászat tárgya a gyermek fog- és szájbetegségeinek ill. fogazati rendellenességeinek felismerése, azok kezelése és legfőképp a megelőzése. Így a gyermekfogászat egy komplex terület, mely felöleli a fogorvosi szakma minden ágát. Azonban a felnőtteknél alkalmazott kezelési eljárásokat nem lehet egy az egyben alkalmazni a gyermekfogászatban. A gyermek nem egyenlő a „mini” felnőttel. Ugyanis a gyermekek fog- és szájbetegségei a fejlődésük folyamán hatnak, így megjelenésük, lefutásuk gyermekkori sajátságokat mutatnak. Erre a legjobb példa a gyermekkori tejfogakon fellépő fogszuvasodás, ami egészen más tünetekkel és következményekkel jár mint felnőttkorban. Az ellátatlan gyermekkori fogszuvasodás miatt felnőttkorban olyan mértékben nő a fogpótlásokra való igény, hogy ezt a felnőttkori betegellátás csak nehezen tudja kielégíteni.

MIT TEGYEK GYERMEKEM FOGAINAK EGÉSZSÉGÉÉRT?

A megoldás a gyermekek félévenkénti fogászati vizsgálata már az első tejfog előbújásától kezdve. Körülbelül a 6. és a 24. hónap között fejeződik be a tejfogak áttörése, de néhány hónapos szórás lehetséges. Már a rossz tejfogak kezelése is rendkívül fontos, mivel ezek tartják a fogívben a helyet a maradófognak. Egy tejfog korai elvesztése esetén a két szomszédos fog a résbe bedőlve csökkenti a maradófog számára a helyet, így az rendellenes helyzetben törhet elő.

Az első maradófog pedig az utolsó tej nagyőrlő mögött bújik elő nagyjából 6 éves korban. Ezt különösen fontos észben tartani, mivel sokszor észrevétlenül bújik elő. Ezen oknál fogva számtalanszor a nem szűrt gyermekeknél már akár 7-8 éves korban nagymértékű fogszuvasodás léphet fel, mely akár a fog eltávolítását is okozhatja. Ez a gyermeknek okozott trauma mellett azért is kerülendő, mivel ez talán az ember legerősebb foga szemfog mellett. A fogváltás 18-24 éves korban fejeződik be a bölcsességfogak előtörésével. Utóbbi nyomonkövetése is rendkívül fontos, mivel rendszerint beékelődik, ami számtalan kórképet okozhat. Ennél pedig már csak a prevenció (megelőzés a fontosabb), melyre fogászati rendelőnkben szintén nagy hangsúlyt fektetünk a kezelések során.Az első találkozáskor a gyermektől függően megbeszéljük a fogmosási és étkezési szokásait, beütemezzük szuvas tej-, illetve maradófogainak ellátását. A lehetőségekhez mérten panorámaröntgent készítünk, hogy ellenőrizzük, hogy a fogváltás rendben zajlik-e.

Panorámaröntgen a gyermekfogászatban (tejfogak – maradófogak)