3D CBCT (FOGÁSZATI-SZÁJSEBÉSZETI CT)

Fogászati-szájsebészeti praxisunkban immáron elérhető a 3D CBCT digitális képalkotó technológia. Ezen ulrtamodern technika segítségével a lehető legpontosabban (3D-ban) láthatóak az arckoponya csontjai (beleértve az állcsontokat is), az arcüreg, az izületi fejecsek, fogak és azok gyökerei, erek és idegcsatornák és gyulladásos folyamatok (tályogok, ciszták stb.).

A CBCT (cone-beam CT) technológia speciális, 3D (háromdimenziós) digitális röntgen módszer, melyet a fogászatban, a szájsebészetben és implantológiában, parodontológiában, fogszabályozásban ténykedő szakemberek elvárásai szerint az alsó és felső állcsont illetve fogak vizsgálatára alkottak meg, de kiválóan használható a fül-orr-gégészek számára is.

3D CBCT képelemző szoftver működése praxisunkban

3D CBCT képelemző szoftver működése praxisunkban

Ezen CT felvétel és szoftver segítségével elvégezhető a vágás nélküli fogbeültetés CT navigált sablonos implantáció segítségével.

Az alábbi videón megtekintheti a 3D CBCT felvétel alapján készített fúrósablon segítségével történő fogbeültetés lépéseit:

Fogbeültetés vágás nélkül (video)

MEKKORA A CT DÓZISA?

32µSv, Mint egy Budapest-New York repülőútból adódó háttérsugárzás. A hagyományos mellkasi röntgen felvétel átlagos sugárdózisa kb. 50 µSv, míg az alacsony dózisú tüdő CT terhelése 1000 µSv körüli értéket jelent.

Összehasonlításképpen a valamennyiünket érintő éves háttérsugárzás mintegy 2,4 mSv (2400 µSv). Vagyis egy fogászati-szájsebészeti CBCT felvétel körülbelül 5 napi háttérsugárzásnak felel meg.