IMPLANTÁCIÓ (FOGBEÜLTETÉS)

Fogbeültetéseket szájsebészetünkön minden esetben tapasztalt szájsebész szakorvos végzi. Bízza magát specialistáinkra!

Szájsebész szakorvosok: Dr. Pálinkás Tünde és Dr. Vajta László

Műgyökér beültetés (fogimplantátum) a foghiány ellen, hogy bátran mosolyoghasson!

Műgyökér beültetés (fogimplantátum) a foghiány ellen, hogy bátran mosolyoghasson!

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, társaságban kényelmetlenül érezzük magunkat, rosszkedvűek vagyunk, nem mosolyoghatunk felszabadultan. A foghiányos állapot a kellemetlen komfortérzeten túl idővel nehezített étkezéshez, gyomorproblémákhoz, emésztési nehézségekhez, állkapocs-ízületi problémákhoz, hangképzési zavarhoz vezethet. A fogvesztés és a csontveszteség miatt a fogak elvándorolhatnak, illetve bedőlhetnek a rágóerő irányának megfelelően, ami a fogágy károsodásán túl arcvonásaink megváltozását is eredményezheti. Válasszon implantációs fogpótlást mindezek megelőzésére!

KIRE BÍZHATJA MAGÁT BIZTONSÁGGAL? KI VÉGEZHET IMPLANTÁTUM BEÜLTETÉST (FOGBEÜLTETÉST)?

Állasfoglalás fogászati implantologiai tevekényseg személyi és tárgyi feltételeiről

Szájsebész szakorvosi csapatunk garanciát jelent a biztonságos fogbeültetésre, csontpótlásra. Bízza magát specialistáinkra!

MIÉRT FONTOS AZ ATRAUMATIKUS FOGELTÁVOLÍTÁS A FOGBEÜLTETÉST (IMPLANTÁCIÓT) MEGELŐZŐEN?

A sikeres implantáció kulcsa, hogy a beültetett implantátum körül (szélesség és hosszúság) egészséges, saját csont álljon rendelkezésre. A nem kellően szakértelemmel végzett fogeltávolítás (fog „kitörése” a csontból) értékes csont elvesztését vonja maga után. Ezt pedig legtöbbször költséges csontpótlást von maga után. A fogeltávolításokat szájsebészeink (különösen a tervezett fogbeültetést megelőzően) rendkívüli odafigyeléssel, a lehető legtöbb csont megőrzésével végzik piezosebészeti úton.

Minimálinvazívan eltávolított fog gyógyulás után (balra), csontból kitört fog gyógyulás után (jobbra)

Minimálinvazív technikával végzett fogeltávolítás (balra) és traumásan történő fogeltávolítás (jobbra)

NEM SZERETNÉM LECSISZOLATNI A FOGAIM! IDEGENKEDEK A KIVEHETŐ FOGSORTÓL! MIT TEGYEK?

A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni meglévő problémáinkat. Sokan idegenkednek foghiány esetén az ép maradékfogak lecsiszolásától híd készítéséhez vagy a mozgó kivehető fogsortól. A legjobb megoldás lehet ezen esetekben az új életminőséget hozó fogbeültetésés és az implantátumos fogpótlás!

Kétségtelen, hogy az implantátum beültetés nem olcsó. Azonban a Páciensek kedvező tapasztalatai, a stabil implantációs fogsor adta komfortérzet, az új életminőség, és a kedvező szakmai tapasztalatok miatt ma már rutinszerű beavatkozásnak számít a szájsebészeti-implantológiai praxisokban. Szakrendelőnkben a műgyökér beültetést minden esetben szájsebész szakorvos végzi szájsebészeti műtétek elvégzésére engedélyezett rendelőben steril körülmények között a hosszú távú sikeresség érdekében. Így Pácienseink garantáltan elégedetten távoznak, továbbá ezáltal eleget teszünk a modern EU-s elvárásoknak is (ezek szerint komplikált fogbeültetést, arcüreg alap emelést és csontpótlást csak szájsebész szakvizsgával rendelkező szakorvos végezhet).

Szájsebészeink több különböző implantációs rendszert használnak, hogy minden Páciensnek megoldást kínálhassunk. Jelenleg hozzávetőleg évi 250 implantátum beültetést végzünk.

MI IS AZ AZ IMPLANTÁTUM (MŰGYÖKÉR)? MILYEN ANYAGBÓL KÉSZÜL A MŰGYÖKÉR?

Csontba beültett implantátum és a rá készülő porcelán korona

Csontba beültett implantátum és a rá készülő porcelán korona

A fogimplantátum egy szövetbarát fémből, tiszta titánból álló foggyökér alakú, menetes csavar, melyet a szervezet hosszú távon kiválóan elfogad. Titán biokompatibilitása miatt az allergia extrém ritka. Az implantátum a sebészi beültetés után rendkívül erősen rögzül a körülvevő csontban, hiszen a felszínére mintegy ránőnek a csontsejtek. A ráhelyzett fogpótlást (korona, híd vagy fogsor) élethosszig képes megtartani, kiválóan ellenáll a szájban lévő kémiai hatásoknak, nem korrodálódik. Természetesebb, mint bármilyen más fogpótlási módszer, mintha visszakapta volna a saját, igazi, erős, egészséges fogait.

KINEK JAVASOLHATÓ AZ IMPLANTÁCIÓ (IMPLANTÁTUM BEÜLTETÉS)? MILYEN ESETEKBEN NEM AJÁNLJUK A FOGBEÜLTETÉST?

Minden olyan Páciensnek javasolható az implantáció, akinél kizáró okok (például súlyos szív- és érrendszeri betegségek, vérképzőszervi betegségek stb.) nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja.

Csak azoknak javasolható azonban az implantációs fogpótlás elkészítése, akiknél a száj tisztasága megfelelő és készek a kezelőorvos által javasolt szájhigiénés szabályok betartására az implantátumok hosszú távú sikeressége érdekében. A fogbeültetés rizikófaktorának tekinthető a túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggőség és az erős dohányzás. Az állcsontok növekedésének befejeződése előtt (kb. 18 éves korig) szintén nem végezhető implantáció.

A szájsebészeti implantáció, mint korszerű fogpótlási módszer ma már a fogorvosi gyakorlat integráns része. A beteg és a szájsebész szoros együttműködésével és egy korszerű, jól dokumentált implantációs rendszer alkalmazásával elérhető a természetes fogakhoz hasonló fogpótlás, egészséges jó közérzet, amely megkönnyíti mindennapjainkat.

KILÖKŐDHET-E AZ IMPLANTÁTUM? MILYEN SIKERESSÉGŰ A MŰGYÖKÉR BEÜLTETÉS?

Irodalmi adatok alapján a fog implantátum beültetésének sikeressége megközelítőleg 98-99 %. A siker alappillérei a szájsebész implantológiai jártassága, széleskörűen ledokumentált implantációs rendszer és végül de nem utolsósorban maga a Páciens.

Amennyiben a Páciens egészséges és betartja a szájsebész implantációt megelőző és azt követő utasításait, a beültetett implantátum élethosszig tart. A nem megfelelő szájhigiéné következményeként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók fogágybetegséghez és a műgyökér kilazulásához vezethetnek.

Ezért rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata. Elengedhetetlen továbbá az implantátumok félévenkénti kontrollja.

MILYEN ELŐZETES VIZSGÁLATOK SZÜKSÉGESEK AZ IMPLANTÁCIÓ ELŐTT?

Sikeres fogbeültetés csak gócmentes szájban végezhető. Ezért első lépésben minden gócos fogat el kell látni, mielőtt az implantátumok szájba kerülnének. Így a szükséges foghúzások, fogkőeltávolítás, fogágy gyulladás kezelése, gyökérkezelések, tömések stb. A cél tehát, hogy mire sor kerül a műtétre a száj a lehető legkevesebb baktériumot tartalmazza, így megelőzhető az implantátum korai kilökődése. Szájsebészeink már a gócos fogak eltávolításánál is rendkívüli odafigyeléssel járnak el, hiszen traumatikus foghúzással (vésés, fog „kitörése” az állcsontból) rengeteg értékes csontmennyiség veszne el. Ez pedig meggátolná az implantátumok beültetését vagy pedig költséges csontpótlás válna szükségessé.

Alsó sorvadt állcsontba ültetett két implantátum és a rájuk készülő gömbretenciós („patentes”) fogsor a csontpótolt területen - lötyögő fogsor helyett stabilan ülő alsó fogsor!

Alsó sorvadt állcsontba ültetett két implantátum és a rájuk készülő gömbretenciós („patentes”) fogsor a csontpótolt területen – lötyögő fogsor helyett stabilan ülő alsó fogsor!

Elegendő csontmennyiség 8 fogimplantátum beültetéséhez, majd az erre készülő fix körhíd

Alsó sorvadt állcsontba ültetett két implantátum és a rájuk készülő gömbretenciós („patentes”) fogsor a csontpótolt területen – lötyögő fogsor helyett stabilan ülő alsó fogsor!

A megelőző vizsgálatok alkalmával szájsebészeink megvizsgálják a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e a beültetés. A részletes anamnézis (kórtörténet) felvételt követően fizikális és rötngenvizsgálatot (panorámaröntgen és/vagy 3D-ós CT) végzünk.

Ennek során meghatározzuk az implantátummal pótlandó fogak számát, helyzetét és a fogbeültetéshez rendelkezésre álló állcsont magasságát és szélességét. Ez alapján már pontosan meghatározható, hogy a kívánthoz képest mennyi implantátum ültethető be biztonsággal. Hiszen ideális esetben rendelkezésre kell hogy álljon egy minimum 4 mm széles és az idegcsatornától illetve az arcüreg alaptól mérve 10 mm magas csontmennyiség a beültetendő fogimplantátum számára.

Így pontos tervezéssel elkerülhető az idegsérülés és az arcüregbe nyúló műgyökér esetén a krónikus arcüreggyulladás és az implantátum kilökődés. Némely esetben azonban az ideálistól eltérően szükség van a csontmennyiség növelésére (arcüreg alap emelés és csont magasítás illetve szélesítés csontpótlással), melyet szájsebészeink még komplikált esetben is képesek elvégezni.

HOGYAN TÖRTÉNIK A MŰGYÖKEREK SEBÉSZI BEÜLTETÉSE?

Csontágy előkészítése az implantátum számára

Csontágy előkészítése az implantátum számára

Az implantátumok beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben a lehető legfájdalommentesebben történik. Páciens igényeinek megfelelően a fogbeültetés akár altatásban (éber szedáció, bódítás) is elvégezhető egyetemi klinikán.

Első lépésben rövid ínymetszést követően szabaddá tesszük a beültetésre kiszemelt csontfelszínt. Speciális csontfúrókkal előkészítjük az érintett állcsontrészletet, majd behelyezzük a furatba a csavarimplantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítjuk el. Az implantátumok a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább az állcsont minőségétől (keménységétől) függően 1-6 hónapig, így elkerülhető a műgyökér körüli csont befertőződése, ami annak kilökődéséhez vezetne. Megfelelő állcsont minőség esetén lehetőség van azonnali fogbeültetésre (foghúzást követően azonnal) illetve akár azonnali terhelésre is (24 órán belül ideiglenes rögzített pótlás).

Szükség esetén szájsebészeink csontpótlást és arcüreg-emelést végeznek a fogbeültetéssel egybekötve. A műtétet követően laserkezelést végzünk a fogbeültetést követő arcduzzanat és fájdalom csökkentésére illetve megfelelő gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval látjuk el Pácienseinket.

A FOGBEÜLTETÉSTŐL SZÁMÍTVA MENNYI IDŐN BELÜL LESZ FOGAM? A FOG IMPLANTÁTUM BEGYÓGYULÁSÁIG FOGATLAN LESZEK?

A gyógyulási szakasz az implantátum típusától, felszínétől illetve a beültetés helyétől függően általában 1-3 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Érdemes a kellő gyógyulási időt kivárni, hiszen a túl korán megterhelt implantátum akár 10 évvel kevesebbet jelenthet! A gyógyulási időszakra a beültetéstől számítva 48 órán belül ideiglenes fogsort vagy hidat készítünk.

MINDEN FOGHIÁNY MEGOLDHATÓ IMPLANTÁTUMMAL? SAJÁT FOGGAL IS ÖSSZEKÖTHETŐ AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁS?

Felső szemfog és kisőrlő pótlása implantátumokkal csiszolás nélkül 5 tagú híd helyett (jobbra), felső stéges-implantációs fogsor 4 implantátumon (középen), alsó gömbretenciós-implantációs fogsor 2 implantátumon

Felső szemfog és kisőrlő pótlása implantátumokkal csiszolás nélkül 5 tagú híd helyett (jobbra), felső stéges-implantációs fogsor 4 implantátumon (középen), alsó gömbretenciós-implantációs fogsor 2 implantátumon

Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel, majd az implantátumokba beillesztjük azokat a fejrészeket amelyek a fogpótlás megtámasztására,elhorgonyzására szolgálnak. Ezek általánosságban szolgálhatnak híd vagy korona, gömbretenciós („patentes”) illetve stéges fogsor alapjául. Ezután a laboratórium segítségével elkészítjük rövid időn belül a fogpótlást. Az implantációs híd vagy korona esetén amellett, hogy nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni, megfelelő szájhigiénia esetén élethosszig tartanak. Implantációs fogsorok legfőbb előnye a hagyományos fogsorokkal szemben a rögzítettség. Felejtse el a fogsorragasztót és mosolyogjon önfeledten a világra!

Implantátumokkal – amennyiben a csont minősége, mennyisége és az anamnézis engedi – minden foghiány pótolható a szóló foghiánytól a teljes foghiányig. Szájsebészeink akár teljes foghiány esetén is képesek visszavarázsolni mosolyát fix pótlással (nem kivehető). Lehetőség van az implantátumot saját foggal is összekötni, bár irodalmi adatok szerint az ilyen fogpótlások alacsonyabb sikerességet mutatnak. Amennyiben nem elégedett régi fogsora stabilitásával válasszon implantációs fogsort vagy kérje szájsebészeink véleményét a fix híd lehetőségéről! Ha nem szeretne új fogsort, de szeretné azt „stabilizáltatni” válassza a mini-implantátum (tűimplantátum) adta lehetőségeket!

ÍME NÉHÁNY KISFILM A GYAKRAN ELŐFORDULÓ IMPLANTÁCIÓS ESETEKKEL KAPCSOLATBAN:

IMPLANTÁTUMOS FOGPÓTLÁS UTÓGONDOZÁSA

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantátumos fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztán tartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés (implantátumok körüli szövetek professzionális kontrollja).

A betegnek félévente kontrollvizsgálaton kell megjelennie. Ha időközben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzen!