Szájsebészeti beavatkozások rendelőnkben

Szájsebészeti beavatkozások rendelőnkben

Vannak olyan előre megtervezett vagy előre nem látható esetek, amikor nem elég a hagyományos fogászati beavatkozás, szájsebészeti ellátásra van szükség. A szájsebészeti műtét ilyenkor nem csak a fogakat, hanem az arcot, az arcüreget, állkapcsot, nyálkahártyát is érintheti. Továbbá természetesen ne feledkezzünk meg a fogászati implantátum beültetésről sem, ami napjaink egyik leggyakrabban végzett szájsebészeti beavatkozása.

Elő nem tört fogak eltávolítása („sebészi fogeltávolítás”)

Bár leggyakrabban a bölcsességfogaknál (8as fog) fordul elő ilyen probléma, egyes esetekben azonban más fogak sem törnek át megfelelően (szemfogak és kisőrlő fogak). Ilyenkor a fog beékelődik az állcsont és az íny közötti területen. Mivel a jelenségnek gyakori kövezkezménye gyulladások kialakulása, érdemes minél előbb fogorvoshoz fordulni a fog műtéti eltávolítása céljából.

Műgyökér-beültetés vagy fogászati implantáció (implantátum beültetés)

Legyen szó akár egyetlen fog pótlásáról vagy egy teljes műfogsor rögzítéséről, az 50-es évek óta a fogászati titán implantátum beültetés nagyban megkönnyíti a páciensek életét (így fokozva az életminőséget) és a fogpótlások elkészítéséért felelős szakemberek munkáját is.

A műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is. Nagyon fontos, hogy megfelelő méretű implantátum (hossz és átmérő) kerüljön az adott csontozatba. Időnként az optimális pozíció és stabilitás elérése érdekében szükség lehet csontpótlásra is, amit szintén a szájsebész szakorvos végez el rendelőnkben.

Az állkapcsot érintő műtéti beavatkozások (állcsont ortopédiai műtétek)

Ha valamilyen oknál fogva nem fejlődött szabályosan valamely állkapocs, akkor nem is záródik megfelelően a fogazat, így szabálytalan állású fogakat, beszédbeli, nyelésbeli és légzésbeli nehézségeket alakulhatnak ki. Egyszerűbb esetekben helyrehozható az állapot fogszabályozással, a komolyabb problémák orvosolásához viszont már szájsebész szakorvos közreműködésére kerülhet sor.

További, szájsebészeti beavatkozást igénylő esetek:

baleseti sérülések,
– szövettani mintavétel,
– ajak- és/vagy szájpadláshasadék,
– ciszták, daganatok eltávolítása,
– horkolás kezelése.

Forduljon specialistáinkhoz bizalommal legyen szó akár bármilyen fogászati, szájsebészeti vagy fogszabályozás körébe tartozó problémáról.

Online időpont foglaláshoz kattintson IDE!