BÖLCSESSÉGFOGAK SZÁJSEBÉSZETI (MŰTÉTI) ELTÁVOLÍTÁSA SZÁJSEBÉSZ SZAKORVOSI TEAM ÁLTAL IDEGSÉRÜLÉS NÉLKÜL

Szájsebész szakorvosok: Dr. Pálinkás Tünde és Dr. Vajta László

BEÉKELŐDÖTT BÖLCSESSÉGFOG OKOZTA PROBLÉMÁK

Bölcsességfogak eltávolítása szájsebészetünkön komplikált esetekben is idegsérülés nélkül (idegcsatornára „ráülő” beékelődött bölcsességfog)

Bölcsességfogak eltávolítása szájsebészetünkön komplikált esetekben is idegsérülés nélkül
(idegcsatornára „ráülő” beékelődött bölcsességfog)

Külön felhívnánk a figyelmet a beékelődött bölcsességfogak (harmadik nagyőrlő fogak) problematikájára. Már fiatalkorban (12-14 év) érdemes egy panorámaröntgent készíteni, hiszen már ezen megítélhető a bölcsességfog előtörésének tendenciája. Amennyiben 20-24 éves korban még mindig nem tört elő, nagy valószínűséggel beékelődött az állkapocs felhágó szárába illetve a második nagyőrlő fog alá.

Ezek a tudomány mai álláspontja szerint gócként szerepelhetnek, így sok esetben szájsebészi eltávolításuk szükségessé válhat műtéti feltárásban. Szakrendelőnkben a bölcsességfogak eltávolítását minden esetben gyakorlott szájsebész szakorvos végzi steril körülmények között! Bízza magát specialistáinkra! Ambuláns szájsebészetünkön bölcsességfogak szájsebészeti eltávolításához rendelkezésre áll egy speciális piezosebészeti eszköz, mely segítségével a bölcsességfog alatt futó idegszál sérülése elkerülhető.

Beékelődött bölcsességfog okozta, az egész állkapocs felhágó ágát érintő ciszta

Beékelődött bölcsességfog okozta, az egész állkapocs felhágó ágát érintő ciszta

A beékelődött bölcsességfogak a következő nem kívánatos folyamatokat idézhetik elő:

  • bölcsességfog körüli fogínyben fellépő fájdalmas, enyhe gyulladás
  • komoly fájdalommal járó gyulladásos folyamatok, (arcdagadással, gennyesedéssel, szájzárral, magas lázzal), melyek legrosszabb esetben nyelési-légzési nehézséggel is párosulhatnak
  • fogtorlódás (mely tönkreteheti a fogszabályozással elért eredményt)
  • második nagyőrlő fog gyökerének károsítása (felszívódás), mely akár a fog elvesztésével járhat
  • második nagyőrlő fog hátulsó felszínének szuvasodása (mely akár a fog elvesztésével járhat)
  • panaszt nem okozó, akár az egész állcsontot felemésztő ciszta kialakulása (mely akár az állcsont törését is eredményezheti), legrosszabb esetben a ciszta falából akár az állcsontot érintő tumoros folyamatok elindulása
Beékelődött bölcsességfog okozta, az egész állkapocs felhágó ágát érintő ciszta

Beékelődött bölcsességfog okozta fogszuvasodás a második nagyőrlő fogon

Egyéb: szapora szívverés, hajhullás, kisugárzó fájdalom (fülbe, tarkótájékra, fejtető felé), ízületi bántalmak, vérképzőrendszeri problémák, prosztata- és petefészek gyulladás stb.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik szájsebész kollégáink. A modern érzéstelenítő szereknek (Ultracain) köszönhetően abszolút fájdalommentes, mely a bölcsességfog helyzetétől függően kb. 10-40 perc. A szájsebészeti műtét során Ön mindössze „nyomkodást, enyhe feszegetést” érez. Aggodalomra akkor sincs ok, ha néhány nap múlva elutazik. Ilyenkor szájsebészeink a sebet felszívódó fonallal egyesítik illetve hatásos gyógyszerekkel (antibiotikum és fájdalomcsillapító) látják el Önt.

Gyógyulási idő kb. 5-7 nap, mely idő alatt a Pácienst folyamatosan kontrolláljuk.

A kontrollokat és a varratszedést ingyenesen elvégezzük.

Szakrendelőnkben lehetőség van a műtétet altatásban (éber szedáció, bódítás) elvégezni.

SZÁJSEBÉSZETI MŰTÉT MENETE (BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉT)

Bölcsességfoggyulladás

A bölcsességfog műtétet megelőzően panorámaröntgent készítünk, melyet elemezve szájsebészeink pontos eltávolítási tervet készítenek. A bölcsességfog műtét szájsebészeti jártasságot igényel, hiszen a nem körültekintően végzett eltávolítás során ideg- és csontsérülést okozhatunk. A bölcsességfog helyzetétől függően szájsebész szakorvosaink az eltávolítást speciális emelőkkel és / vagy szájsebészeti steril feltárásból végzik.

Ennek során az ínyen rövid metszést ejtve szabaddá tesszük a bölcsességfogat majd speciális emelőket használva kibillentjük. Amennyiben szükséges szájsebész kollégáink minimális csontot vesznek el a fog körül a hozzáférhetőség érdekében. A hagyományos értelemben vett fogót csak a már teljesen „kimozgatott” bölcsességfog esetén használunk. A csak fogóval történő eltávolítás beékelődés esetén legtöbbször lehetetlen, illetve csak a bölcsességfog törését okoznánk vele, ami komoly csontelvétellel járó műtéthez vezetne.

Abban az esetben ha csak a fogíny nőtt rá a bölcsességfog rágófelszínére, elegendő a fog körüli gyulladt ínyrészlet eltávolítása (circumcisio). Ellenkező esetben a táplálék bekerülve a fog körüli tasakba, annak kitisztíthatatlansága miatt kezdetben enyhe majd egyre súlyosbodó gyulladásos folyamatok léphetnek fel.

FÁJ A BÖLCSESSÉGFOGAM! KEZD DAGADNI AZ ARCOM! MIT TEGYEK?

A fájó bölcsességfog rendkívül heves fájdalommal járhat. Ezért minél előbb jelentkezzen be szájsebészetünkre vagy rendelési időn kívül vegye igénybe ügyeleti ellátásunkat! Szájsebészeink a lehető legrövidebb időn belül orvosolják az Ön problémáját és mindezt fájdalommentesen! Bölcsességfog fájdalom esetén a kezelésig időpontig javasolt napi 3-szor fertőtlenítős szájöblögetés (Corsodyl, Listerine, Curasept, Tantum Verde), melyek a bölcsességfogból eredő gyulladásos problémát hatékonyan orvosolják.

Bölcsességfog

BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉTI ELTÁVOLÍTÁSÁNAK RIZIKÓIRÓL BŐVEBB TÁJÉKOZTATÓ:

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁR A BÖLCSESSÉGFOG ALATTI IDEG SÉRÜLÉSE?

Mély bölcsességfog beékelődések (rizikóműtétek) esetén, a bölcsességfog eltávolítás („bölcsességfog műtét”) akár a nyelv, a féloldali alsó ajak és az ajak alatti bőrterület zsibbadásával járhat. Ennek elkerülésére jelent garanciát képzett szájsebész csapatunk. Bízza magát szájsebész szakorvosainkra, hogy mindezt elkerülje bölcsességfog műtétje alatt!