SZÁJSEBÉSZET – LETÖRT FOGAK SEBÉSZETE

Szájsebész szakorvosok: Dr. Pálinkás Tünde és Dr. Vajta László

LETÖRÖTT A FOGAM! MIT TEGYEK? KI SZERETNÉM HÚZATNI A FOGAM! NAGYON FÉLEK!

Szájsebészeti szakrendelőnkben bármely fogat eltávolítunk, beleértve a nehéz eseteket is. A fogeltávolításokat minden esetben szájsebész szakorvos végzi. Szakrendelőnk ANTSZ által engedélyezetten, ambuláns szájsebészeti műtétek elvégzésére alkalmas. Szájsebész specialistáink igyekeznek a problémát a lehető leggyorsabban orvosolni. Rendelőnkből mindenképpen az eltávolításra „ítélt”, fájó foga nélkül távozik! Önnek nem kell arra időt fordítania, hogy más szakrendelésen nyugtalankodva várakozzék!

A foghúzás esetén netán előforduló komplikációkat (vérzés, arcüreg megnyílás) képesek vagyunk megoldani. Erre lehetőséget biztosít a gyógyszerekkel, érzéstelenítőkkel, szájsebészeti eszközökkel kiválóan felszerelt rendelőnk. Rendelőnkben Ultracain DS-Forte adrenalint tartalmazó érzéstelenítő injekció áll rendelkezésre. Az Ultracain hatáserőssége a hagyományos lidocain érzéstelenítő hatáserősségének kb. négyszerese így még gyulladásos esetben is tökéletesen érzéstelenít.

Rendelkezünk sebészi motorral is, mely segítségével az oly kellemetlen „vésés” elkerülhető! Továbbá szájsebészetünkön rendelkezésre áll egy ultramodern piezosebészeti eszköz, mellyel traumamentesen (csontelvétel nélkül) „kilazíthatóak” a bentmaradt foggyökerek (letört fogak).

LETÖRÖTT A FOG

MI TÖRTÉNIK HA A TÖRÖTT FOGAMAT NEM TÁVOLÍTATTOM EL?

Letört fogakból kialakult gennyes tályog illetve ciszta

Letört fogakból kialakult gennyes tályog illetve ciszta

Amennyiben a benntmaradt, gócos foggyökerek nem kerülnek időben eltávolításra a körülöttük felszaporodó baktréiumok miatt gócbetegség, gennyes tályog vagy csonthártyagyulladás vagy akár egy nagy ciszta is kialakulhat.

Ezekből pedig akár életveszélyes, szájsebészeti osztályos bennfekvést igénylő, hatalmas arcdagadással, magas lázzal, nyelési-légzési nehézséggel járó fulladásos állapot is kialakulhat. Ilyen esetben azonnal szájsebészhez kell fordulni, aki a folyamatot megállítja.

HOGYAN TÖRTÉNIK A LETÖRT FOG ELTÁVOLÍTÁSA?

Szájsebészeink a letört fogakat fájdalommentesen, a lehető legkisebb műtéti beavatkozással távolítják el. Erre minden lehetőséget biztosítanak speciális fogóink, korona- és gyökéremelőink illetve sebészi motorunk. A szájsebészeti steril feltárás (műtét) során egy rövid metszésből szabaddá tesszük a letört fogat, majd a kellő csontelvétel után (amikor már a fog „hozzáférhető) eltávolítjuk.

A minimális ugyanakkor elégséges csontelvétel rendkívül fontos, hiszen a helyére kerülő implantátum, korona vagy fogsor stabilitását illetve esztétikáját majd a megmaradt csontmennyiség határozza meg. Vagyis a túlzott csontelvétel kizárhatja akár az implantátum beültetésének vagy egy rögzített fogpótlás készítésének lehetőségét.

Bízza magát szájsebész specialistáinkra, nálunk jó kezekben van! Forduljon hozzánk bizalommal és már első beavatkozást követően ígérjük, hogy mosolyogva fog távozni. Igény esetén lehetőség van a szájsebészeti műtétek altatásban való megoldására is!

TRAUMAMENTES FOGHÚZÁS (MIÉRT LÉNYEGES A LEHETŐ LEGKEVESEBB CSONTELVÉTELLEL TÖRTÉNŐ FOGELTÁVOLÍTÁS?)

Minimálinvazívan eltávolított fog gyógyulás után (balra), csontból kitört fog gyógyulás után (jobbra)

Minimálinvazívan eltávolított fog gyógyulás után (balra), csontból kitört fog gyógyulás után (jobbra)

A csontelvétellel (csont töréssel, fog és a csont együttes „kitörése”, kihúzása) járó fogeltávolítás a fogíny és a csont sorvadásához vezet. Így nem biztos, hogy lehetővé válik a fog implantátummal való pótlása a költséges csontpótlási módszerek nélkül. Szájsebészetünkön ezért a fogeltávolításokat gyakorlott szájsebész szakorvosok végzik a traumamentességet szem előtt tartva.

Szájsebészeink a fogeltávolításokat szekcionálást (darabolást) követően vékony emelőkkel (törést okozó fogók helyett) illetve piezosebészeti úton végzik.

TANÁCSAINK A FOGELTÁVOLÍTÁS UTÁN

Foghúzás után tejes, tojásos ételek italok fogyasztása nem ajánlott!

 • Tej-, tojás-, erős fűszermentes étrend 3 napig.
 • Alkohol, kávé és dohányzás kerülése 3 napig.
 • Seb szívogatása, piszkálása kerülendő néhány napig.
 • A fog helyére rakott tampont óvatosan vegye ki 10-15 perc múlva.
 • Ne harapdálja az ajkát amíg el van zsibbadva!
 • Amíg a zsibbadást érzi lehetőleg ne egyen, utána is 3-4 napig csak a másik oldalon.
 • Javasolt alapos fogmosás már aznap illetve a seb környékének mosása.
 • Már másnap mossa meg közvetlenül sebet is (javasolt puha sörtéjű fogkefe használata).
 • Fertőtlenítős szájöblögető használata (Corsodyl, Listerine, Curasept) másnaptól.
 • Az aznapi szivárgó vérzés esetén az ijedtség kerülendő, teljesen természetes. (javasolt sós-vizes tamponra haraptatás 2×15 percig)
 • Panaszok esetén forduljon orvoshoz pl: vérzés, fájdalom, láz, nyelési nehézség stb.
 • Amennyiben szájsebészeink gyógyszeres kúrát javasoltak, úgy azt javasolt szedni.
 • Nagyobb szájsebészeti műtétet követő arcdagadás vagy véraláfutás jelentkezése esetén javasolt a terület jegelése.
 • Arcüreg zárás esetén szigorúan tilos az orrfújás, hajolgatás illetve fizikai munka végzése, továbbá tüsszenteni csak nyitott szájjal szabad.
Kálcium forrás