KORONA ÉS HÍD (PORCELÁN FOGPÓTLÁSOK)

A kitűnően felszerelt rendelőben a lehető legteljesebb esztétikai eredmény elérésére törekszünk a legrövidebb idő alatt.

A fogak csiszolása után a trauma mérséklésére és a kényelmetlenségek elkerülése végett ideiglenes koronát, hidat készítünk és fogérzékenység csökkentő anyagokat alkalmazunk, lézeres kezelést végzünk. Ideiglenes koronáját vagy hídját gyorsan elkészítjük!

Rendelőnkben esettől függően modern, vállas koronacsiszolást alkalmazunk a még tökéletesebb esztétika elérése érdekében.

Rendelkezésre áll a digitális fréztechnológia (CAD-CAM, komputer vezérelt fogpótlás készítés frézgép segítségével) a precizitás fokozása érdekében.

fogpótlás árak pécs, fogpótlás ára pécs, fogpótlás ár pécs, fogpótlások árai, porcelán korona ár pécs, kerámia korona ár pécs, fog korona ár pécs, porcelán híd pécs

Rögzítettnek nevezzük a fogászatban azon fogpótlásokat, melyek a lecsiszolt fogakon a fogorvos által erős ragsztócementtel rögzülnek a fogakon. E rögzítés az esetek többségében oldhatatlan. Lehetőség van azonban oldható cementrögzítés használatára is, melyet például egyes implantációs fogpótlásoknál használunk. Utóbbi esetekben ma már az oldhatóság miatt lehetőség van csavaros rögzítésre is. Korona esetében egy fog pótlásáról (felépítéséről) beszélünk, míg híd esetén a hiány két oldalán lévő pillérfogak tartják a hiányzó fog(ak)at (hídtag).

MILYEN ESETBEN AJÁNLJUK PÁCIENSEINKNEK KORONA VAGY HÍD KÉSZÍTÉSÉT? MIÉRT AJÁNLATOS PÓTOLTATNI AZ ELVESZTETT FOGAKAT?

Az elvesztett fogakat nem csak az esztétikai megfontolásból ajánlatos pótoltatni, hanem azért is, mert a foghiány következményei a többi fogra és akár az egész szervezetre kihatással lehetnek. Gyakran készítünk korona- vagy hídpótlást erősen szuvas fogak esetén, melyeknél a fogtömés már meglehetős törésveszéllyel járna. Már letörött fogak esetén gyakorta van szükség koronára vagy hídra (esetleg a foggyökérbe ragasztott gyökércsappal kiegészítve), amikor a fog biztonsággal töméssel vagy betéttel nem helyreállítható. Továbbá koronát készítünk bizonyos esetekben gyökérkezelt fogra a törésveszély elhárítására (hiszen a gyökérkezelt fog elvesztve vérkeringését törékennyé válhat), komolyabb alaki-formai rendellenesség esetén (sorból kiálló vagy rotálódott fog), fogfehérítéssel már nem korrigálható színbeli eltérés esetén. Az esetek többségében pedig hidat készítünk a megmaradt fogakat pillérként használva.

MIK A TEENDŐK A FOGAK PÓTLÁSÁT MEGELŐZŐEN?

Mint minden fogpótlásnál a koronáknál és hidaknál is részletes vizsgálat majd kezelési terv készítése történik. Lehetőség szerint digitális röntgenfelvételt készítünk, majd ezt fizikális vizsgálattal kiegészítve megállapítjuk a fogak prognózisát (várható élettartamát) illetve megtarthatóságát, a foganyagveszteség mértékét (helyreállíthatóságát), gyökércsúcsi csontterület épségét (ciszta vagy gennyzacskó kizárása) és a fogágy állapotát. A tervezés a hosszú távú sikeresség kulcsa, hiszen ideális esetben a korona- és hídpótlások 15-20 évre készülnek. Ezután amennyiben szükséges helyreállítjuk a fogágy és fogíny egészségét, hiszen bármilyen fogpótlás csak egészséges fogágy és fogíny (fogkő eltávolítás, curettage) mellett készíthető hosszú távra. Végül amennyiben szükséges (röntgenfelvételen ciszta, gennyzacskó látszódik, vagy ha a fog elhalt) gyökérkezelést végzünk. Némely esetben szükség lehet a maradék fogak fogfehérítésére, hogy az új korona vagy híd már ehhez készüljön. Mint ahogy az építőiparban is csak stabil betonalapzatra készülhet hosszú távra építmény, úgy a fogászatban is csak egészséges fogágyú és csontozatú fog képes sikeresen elviselni a rá rögzített koronát vagy hidat. Szükség esetén allergológiai vizsgálatot végeztetünk a korona készítését megelőzően a megfelelő szakrendeléssel együttműködve.

HOGYAN KÉSZÜL A KORONA VAGY A HÍD?

Első lépésben tanulmányi mintát készítünk lenyomat alapján, mely kiváló támpont a fogtechnikus számára a majdani porcelán fog(ak) készítésénél. Ezt még fényképes dokumentációval egészítjük ki a legtökéletesebb eredmény érdekében. Majd a korrekt érzéstelenítést követően megkisebbítjük a fogat a leendő korona falvastagságának megfelelően. A korona alapjánál (csiszolás szélén) esettől függően vékony peremet (vállat) képzünk ki.

vállas csizolás pécs, modern csiszolás pécs, porcelán korona, fog árak pécs, porcelán fog pécs, korona pécs, híd pécs, korona készítés, híd készítés

Vállasan lecsiszolt korona a szájban és a lenyomaton – a hosszú távú siker kulcsa!

Így a fogtechnikus pontosan látja a lenyomat alapján készült gipszmintán a csiszolás szélét. Így pontos széli záródású koronát tud készíteni. A végleges fogpótlás elkészültéig ideiglenes koronát vagy hidat készítünk már akár a rendelőben a lecsiszolt fog érzékenységének, letörésének megelőzése illetve esztétikai megfontolások céljából. Végül a szájban történő fogpróba (szín, méret, forma, zárás ellenőrzése) után erős ragasztócementtel rögzítjük a koronát vagy hidat fogon.

A vállas koronakészítés előnye a hagyományos csiszolással szemben a következő:

  • A fogágy és a fogíny hosszú távon egészséges maradhat (nincs elálló koronaszél, ami az étel beékelődését és következményes fogíny- és fogágygyulladást okozna)
  • Elkerülhető a szürke ínyszél megjelenése (a pontos zárás miatt nincs ionkivándorlás)
  • Kisebb az esély a korona alatti szuvasodás kialakulására (hiszen nincs elálló koronaszél, ami ételbeékelődéssel járna)
  • A fog eredeti kontúrja visszaállítható, így a fogágy épsége nem károsodik
  • Fémkerámia koronák esetén is megfelelő esztétikai hatást nyújt

Fontos megjegyezni azonban, hogy a fogszövetek, a fogágy, a fogíny illetve a csontozat épsége csak a korona vagy híd mindennapos tisztítása (ezt minden fogpótlás átadásakor demonstráljuk Pácienseinknek) és félévenkénti fogorvosi kontrollal (fogkőeltávolítás) tartható fent.

MIBŐL KÉSZÜLHET A KORONA VAGY HÍD? FÉMALLERGIA ESETÉN MIT TEGYEK? LÉTEZIK-E FÉMMENTES RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁS? MI IS AZ A CIRKON KORONA?

A hagyományos értelemben vett porcelánkorona (fémkerámia korona) nem más mint egy fém alapra (sapkára) ráégetett kerámia. A fém azonban sehol sem látszik, mivel kívülről végig fogszínű kerámia borítja. A porcelánkorona fém alapja költséghatékonysági szempontból speciális nem-nemesfém ötvözetből (nikkel-króm) készül. A manapság gyakori nikkel allergia esetén a porcelánkorona nikkelmentes ötvözetből (kobalt-króm) vagy nemesfémből (arany) is elkészíthető. Utóbbi biztosítja a fémkerámiai koronák közül a legjobb esztétikai eredményt, továbbá a fogíny is aranykoronát tolerálja a legjobban.

cirkon pécs, cirkónium pécs, kerámia pécs, cirkon korona pécs, zirkon korona, fog korona pécs, cirkon dioxid kerámia pécs, cirkon fogpótlás

Láthatatlan, fémmentes Cirkon híd számítógép vezérelte forgácsolási technológiával

A legtökéletesebb esztétikai eredmény érdekében válasszon fémmentes cirkonkoronát (teljes kerámia korona, cirkónium-oxid vázas korona). A hagyományos fémkerámia koronák erős, ámde szürke fémváza sok problémát vethet fel, így például a fémallergiákat és nem mindig megfelelő esztétikumot. A fémkerámia koronák fémváza ugyanis a fényt nem engedi át, ezért az így készült koronák áttetszősége a természetes fogakétól eltérő. Továbbá a fémből történő ionkivándorlás következtében az évek során a fogíny szürkésen elszíneződhet a korona széle mentén.

A fenti problémák kiküszöbölése végett fejlesztették ki a cirkónium-oxid alapanyagból készíthető vázakat. Acél-kerámiának is nevezik, mivel mechanikai tulajdonságai az acélhoz, színük pedig a fogakéhoz áll közel. Köszönhetően az esztétika iránti érdeklődésnek és számos fémallergiával foglalkozó vizsgálatnak, mind az orvosok, mind a betegek igénylik a fémmentes, fogszínű restaurációkat. Cirkon fogpótlás keménysége miatt csak digitális (számítógép vezérelte) forgácsolási technikával (CAD-CAM) készülhet, ami tovább növeli precizitásukat. A cirkon koronákon a fény tökéletesen áthaladhat, ezáltal tartósan gyönyörű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek.

NEM SZERETNÉM LECSISZOLTATNI A FOGAIMAT!MIT TEGYEK, HOGY A FOGHIÁNY MÉGIS PÓTOLVA LEGYEN?

Amennyiben nem szeretné fogának koronához való lecsiszolását válasszon fogászati betétet! Szóló foghiány esetén – ha a szomszédos fogai épek -, kérjen felvilágosítást a fogbeültetés (implantáció) adta lehetőségekről. Szájsebész specialistáink készséggel állnak rendelkezésére. Szóló foghiány esetén – amennyiben a szomszédos fogai tömöttek – válassza a csiszolás nélküli hídpótlást!

fémkerámia fogpótlás pécs, kerámia fog pécs, cirkon korona ára pécs, cirkon árak, cirkónium korona, cirkónium pécs, cirkónium fog pécs, cirkónium oxid híd

Foghiány megoldása hídhoz való lecsiszolás nélkül (betét elhorgonyzású híd és fogbeültetés)