ESZTÉTIKUS TÖMÉSEK

Régi amalgám tömések cseréje fogszínű tömésekkel és fogászati betétekkel

Régi amalgám tömések cseréje fogszínű tömésekkel és fogászati betétekkel

MODERN ESZTÉTIKUS TÖMŐANYAGOK (LÁTHATATLAN FOGTÖMÉS)

A fogak konzervatív kezelésében, esztétikus gyógyításában fontos szerepe van az esztétikus töméseknek (fogszínű töméseknek). Használatuk lehetővé tette, hogy a fémes tömések (amalgám) szinte teljesen kiszoruljanak a fogszuvasodás ellátásából. Az esztétikus tömések (fogszínű kompozit tömések) speciális műgyantából és kopásállóságot növelő részecskékből épülnek fel, melyek egy adott hullámhosszú fényt kibocsátó polimerizációs lámpafényre szilárdulnak meg. A töméseket több színből keverjük ki, így környezetükbe tökéletesen beleolvadnak, „láthatatlanná”válnak. Nagy gondossággal kialakított fogtöméssel jól barázdált rágófelszíneket hozhatunk létre, mellyel a táplálék aprítása tökéletessé válik, megelőzve ezzel az állkapocs izület túlterhelését.

Esztétikus tömés kötése a LED-lámpa hatására azonnal megtörténik

Esztétikus tömés kötése a LED-lámpa hatására azonnal megtörténik

Frontfogazat magas esztétikai igényeknek megfelelő fogszínű tömésekkel való helyreállítását is elvégezzük, azért hogy Ön bátran mosolyoghasson. Fogorvosaink speciális rétegtechnikával (több színű esztétikus tömőanyag használata) a szomszédos fogakkal harmonizáló fogformát és fogszínt hoznak létre. A tökéletesen fogszínű tömés elkészültével magas fényre polírozzuk a természetes hatás érdekében.

Frontfogak esztétikus töméssel való helyreállítása fogfehérítés után

Frontfogak esztétikus töméssel való helyreállítása fogfehérítés után

Fogászati rendelőnkben a legújabb, gondosan válogatott esztétikus tömőanyagokat alkalmazzuk, mely mind esztétikájában, mind funkcióját tekintve kiváló töméseket eredményeznek. Amennyiben szuvasodás vagy a régi, rosszul záró amalgám tömés túl nagy kiterjedésű, abban az esetben esztétikus, fogászati betét lehet a hosszú távú megoldás.

MIÉRT ÉRDEMES KICSERÉLTETNI A RÉGI AMALGÁM TÖMÉSEKET?

Régi, rosszul záró amalgám tömés

Régi, rosszul záró amalgám tömés

A modern, esztétikus tömőanyagok használata kiküszöböli a korábban évtizedeken át uralkodó amalgámtömések problémáit:

 • kevesebb foganyag elvétel (fogszövet kímélő üregalakítás tömés előtt)
 • nagyon erős, kémia kötés a foghoz
 • a tömőanyag nem színezi el a megmaradt fogszöveteket
 • nincs toxikus hatás (az amalgámtömésben lévő higany kimutatottan kedvezőtlen hatással van a szervezetre)
 • a fotopolimerizációs lámpával történő megvilágítás hatására azonnal megköt
 • hosszútávon kiváló széli zárás (kevesebb másodlagos szuvasodás a tömések mentén)
 • nem játszhatnak szerepet szájnyálkahártya betegségek kialakulásában
 • szinte minden esetben alkalmazhatóak (univerzális fogszínű tömőanyagok)
 • hőszigetelő tulajdonság (nincs fogérzékenység a fogtömés után)
 • magas kopásállóság és hajlítószilárdság
 • alacsony zsugorodás
 • kiváló esztétikai hatás (kaméleon-effektus) – láthatatlan fogszínű tömések

Jelen állás szerint az EU kitilthatja az amalgámtömést a tagországokból, hogy a higany mérgező hatásától megvédje az embereket.

A fentiek miatt javasolt az elavult amalgámtömések cseréje egészségesebb, kellemesebb érzést nyújtó fényre kötő tömésekre, hogy szájközérzete a legjobb legyen.

MILYEN KÖVETKEZMÉNYE LEHET A ROSSZUL ZÁRÓ (ELÁLLÓ SZÉLŰ) TÖMÉSEKNEK?

A rosszul záró tömések (legyen az régi amalgám vagy kevésbé jó minőségű esztétikus tömés) amennyiben nem kerülnek időben ellátásra (töméscsere, gyökérkezelés) első körben a fogbél begyulladását és elhalását, majd idővel tályog vagy ciszta képződését okozhatják. Ez pedig amellett, hogy az egész szervezetet érintő gócként szerepelhet, bármikor akár osztályos bennfekvést is igénylő gennyes csonthártya gyulladást okozhat.

Cseresznyényi ciszta a régi, rosszul záró (“szivárgó” fogtömés) amalgám tömés alatt. A ciszta szájsebészeti eltávolítása és a csontpótlás után (jobb oldali kép) fiatal Páciensünk implantátumot fog kapni.

Cseresznyényi ciszta a régi, rosszul záró („szivárgó” fogtömés) amalgám tömés alatt. A ciszta szájsebészeti eltávolítása és a csontpótlás után (jobb oldali kép) fiatal Páciensünk implantátumot fog kapni.