FOGÁSZATI HÉJ (PORCELÁN FOGHÉJ)

MI IS AZ A FOGÁSZATI HÉJ (PORCELÁN HÉJ)?

Kontaktlencse vékonyságú porcelán héj

Kontaktlencse vékonyságú porcelán héj

A fogászati héj nevéből is adódóan mintegy héjszerűen (nagyon vékony rétegben) pótolja a fog külső felszínét, ezáltal nem igényli a fog teljes „körbecsiszolását”, összehasonlítva a hagyományos fogpótlásokkal (koronák és hidak).

A teljes kerámiahéj elsőrendű választás a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák, fogak közti rések elrejtésére, korrekciójára. Pontos tervezést, extrém precíz fogelőkészítést kíván meg az orvostól és tökéletesen esztétikus munkát a fogtechnikustól.

Tekintse meg további referenciáinkat (porcelán héjak)!

MIKOR JAVASLUNK FOGÁSZATI HÉJAT?

A porcelánhéj a legjobb megoldás, ha nincs kedvünk a fogszabályozás hosszadalmasabb folyamatával bajlódni, de szeretnének hollywoodi mosolyt. Fogászati héjat elsősorban a felső és alsó négy-négy metszőfogra illetve szemfogakra (ritka esetben a kisőrlő fogakat) készíthetünk az alábbi esetekben:

  • Fogfehérítéssel már nem korrigálható elszíneződött frontfogak leplezésére
  • Fogzománc fejlődési rendellenessége esetén (foltos zománc)
  • Frontfogak alakbeli és méretbeli tetszés szerinti változtatására
  • A metszőfogak közötti rések zárására (részárás, diasthemazárás), ha a fogszabályozást már nem szeretné
  • Frontfogak helyzeti rendellenessége (például túlzottan kiálló kismetsző)
  • Ragyogóan fehér, természetes hatású fogak érdekében
Felragasztott porcelán héjak (indirekt foghéj) a metszőfogak alakbeli korrekciója céljából fogfehérítés után

Felragasztott porcelán héjak (indirekt foghéj) a metszőfogak alakbeli korrekciója céljából fogfehérítés után

MIKOR JAVASLUNK FOGÁSZATI HÉJAT?

  • nem kielégítő szájhigiénia (szájápolás) esetén
  • előrehaladott fogszuvasodás (destruált fog) vagy nagymértékű foganyag vesztés (fogtörés) estén (ezen esetekben már borítókorona készítése indokolt)
  • egyes harapási rendellenesség esetén (fogászati héj túlterhelődését okozná
  • fogcsikorgatás (fogszorítás, bruxizmus) estén

HOGYAN KÉSZÜL AZ ESZTÉTIKUS FOGÁSZATI HÉJ?

Érzéstelenítést követően esettől függően a fogat minimálisan elő kell készíteni, vékony vállat (0,3 – 0,5 mm) kell gyémántfúróval preparálni. Ezután direkt héj esetében esztétikus tömésekhez hasonlóan rétegtechnikával (különböző színek használata) építjük fel a fog külső felszínét.

Kisebb korrekciók megoldására kiváló a direkt héj, nagyobb átalakításokra azonban az indirekt héjat ajánljuk kedves Pácienseinknek. Ez esetben a fog preparációját követően lenyomatot veszünk majd a héj a fogtechnikai laboratóriumban készül. Ez időre igény szerint természetesen ideiglenes héjat készítünk. Végül a fogra speciális ragasztócementtel rögzítjük az elkészült héjakat, majd lepolírozzuk a restaurációkat.

MILYEN ANYAGBÓL KÉSZÜL A FOGÁSZATI HÉJ?

Anyagát tekintve az esztétikus héjak készülhetnek műgyanta alapú kompozíciós tömőanyagból (Gradia, Belle Glas) vagy speciális kerámiából (héjkerámia). Mindkét anyag kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik („kaméleon” hatás). Köszönhetően a modern kor számítógép adta lehetőségeinek, ma már digitális forgácsolási eljárással (CAD-CAM) is készítünk héjakat a precizitás fokozása érdekében.

MENNYIRE TARTÓS A FOGHÉJ?

Esztétikai fogászatunkon csak is kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Foghéjainkat minőségi német alapanyagokból készítjük CAD-CAM technológiával. Többlépéses ragasztási procedúrát betartva rögzítjük az elkészült teljes kerámia héjakat lehetőség szerint gumilepedő izolálásban.

Amennyiben a páciens betartja a fogorvosi utasításokat (tisztítás, fogselymezés, félévenkénti kontroll), a porcelán héjak hosszú ideig funkcionálhatnak problémamentesen (elszíneződés, leesés stb.).