Korai (kisgyermekkorban elkezdett) fogszabályozásra nagy hangsúlyt fektetünk rendelőnkben.

Korai (kisgyermekkorban elkezdett) fogszabályozásra nagy hangsúlyt fektetünk rendelőnkben.

Mai napig sok szülőtől halljuk, hogy látja gyermeke fogain a kuszaságot, rendezetlenséget, tudja is, hogy kell majd fogszabályzó készülék viszont úgy hallotta csak akkor lehet elkezdeni amikor már csak maradó fogai vannak a gyermeknek.

Ez egy régi, ideje múlt felfogás.

Érdemes érteni azt a tényt, hogy minél előbb kezdjük el a kezelést, annál inkább tudunk az arc fejlődésére hatni. Minél később, annál inkább az arc fogja meghatározni a formát.

A légzés, rágás, nyelés. testtartás, psziché nagyban befolyásolják a növekedésben lévő gyermek fogazatát ezért ezeknek a funkciónak neutrális állapotban kell lenniük ahhoz, hogy ne boruljon föl a gyermek funkcionális egyensúlya.

Egy gyermek 3-10 éves kora között kb. évente 4 cm-t növekszik. Ha ezt az intenzív növekedési időszakot nem használjuk ki, akkor már csak a kialakult arckarakter, állcsontformák mozgásterén belül tudjuk kezelni a fogazati elváltozásokat. Ez sok esetben kompromisszumos kezelést jelent, ami fogeltávolítással, műtéti kiegészítéssel társulhat.

Korosztályok szerint a következő “intő jelekre” érdemes figyelni, amivel elejét vehetjük egy kialakulófélben lévő problémának:

2-3 éves korban:

Gyakori jelenség a cumizás, ujjszopás. A korai leszoktatás jelentőségéről már korábbi blogbejegyzésünkben olvashatnak. Eszköze, az általunk nagyon nagyra becsült myofunkcionális trainer, vagy úgynevezett oral screen készülék.

3-5 éves korban:

A nyelv nyugalmi állapotban nincs a szájpadláson, állandósul a szájlégzés, éjszaka pedig a horkolás. Egyre szűkebb a szájpadlás.

Figyelmeztető jelek:

-résesség mentes tejfogazat

-féloldali/ kétoldali keresztharapás

-alsó állkapocs egyik oldalra való fokozott kitérése szájnyitáskor

-alsó állcsont hátracsúszott vagy előrecsúszott helyzete

Ebben az életkorban a fogívek fejlesztése lesz a célkitűzésünk, illetve a zárt ajaktartás, felső nyelvpozíció elérése, ezáltal a stabil orrlégzés biztosítása.

6-12 éves korban:

Már a szülőknek is egyre szembetűnőbb a helyhiány. A maradó fogak torlódott állapotban törnek elő.

Helyet kell teremteni a további fogak előtörését biztosítva. Kombinált, vagy hibrid készülékekkel szájpadlás tágítása a célkitűzésünk.

12 éves kor felett:

Maradó fogazatban durva eltéréseket látunk. Szájlégzés miatt úgynevezett “long face” szindróma alakul ki. Nem ritka, hogy allergiával, alvásproblémákkal, tanulási nehézségekkel társul a fogazati eltérés.

Látható, hogyha egy kezdeti, kicsinek tűnő problémát nem kezdünk el időben kezelni, akkor ez a probléma csak további problémákat hoz magával, ezek pedig hagymahéj szerűen rakódnak egymásra, egyre nehezítve és megnyújtva a kezelést.

Tehát javasoljuk a gyermekek fogszabályzó kezelését minél előbb elkezdeni, kényelmes, kíméletes módszerekkel, ezzel megakadályozva a problémák felhalmozódását.

 

Rendelőnkben dr. Kálovics Judit fogszabályozó szakorvos és Dsmile tréner illetve Dr. Darawsheh Ali fogszabályozó szakorvos áll rendelkezésükre amennyiben a fenti problémákat tapasztalja gyermekén.

Online időpont foglaláshoz kattintson IDE!