Miért gond az ha a gyermekem cumizik?

Mindig vannak kivételek, ezzel együtt a szakma véleménye megegyezik abban a tekintetben, hogy a cumizás idővel létrehozhat olyan változásokat a szájüregen belül és az arcon, melyek már nem alakulnak vissza, akkor sem ha a gyermek leszokik erről a szokásáról.

Esetenként változó, de általában 3-4 évesen már látszanak ezek a mellékhatások. Ami leginkább szemet szokott szúrni a szülőknek az a felső frontfogak előre állása, néhány esetben rés az alsó és felső metszőfogak között összeharapott állapotban is.

Ami azonban kevésbé szembetűnő mégis intő jel lehet, amikor a gyermeknek gyönyörű szép szorosan egymás mellett elhelyezkedő “gyöngy” fogai vannak még 4 éves kor után is, nem is beszélve arról amikor már közeleg a fogváltás ideje ( 6 éves kor körül).

Miért lehet probléma az utóbbi jelenség? A válasz erre az, hogy azért mert a kis méretű tejfog helyére hamarosan egy jóval szélesebb maradó fognak kell majd beférnie. Ezt a természet úgy biztosítja, hogy a fogváltást megelőző időszakban elkezd résessé válni a tejfogazat, ezzel biztosítva a helyet a majd előtörő maradófogak számára. Tehát ha ez a résesség nem látszik, jó eséllyel számíthatunk rá, hogy a maradó fogak már torlódott helyzetben fognak előtörni.

Mi köze ennek a cumihoz?

Az első két jelenség ( előreálló fogak és rés az alsó, felső fogak között) általában magától értetődik. Bekerül a cumi a fogak közé, ezzel megváltoztatva a fogak helyzetét.

De mi történik akkor amikor a fogakon kevésbé látványos az elváltozás, hiszen csodaszép gyöngy fogai vannak a gyermeknek?

Ebben az esetben a cumi gátolja a nyelv “biológiai fogszabályozó szerepét” azzal, hogy bekerül a nyelv és a szájpadlás közé. A szájpadlás kellő mértékű növekedését többek között a nyelv segíti elő, azzal, hogy nyugalmi helyzetben fent pihen a szájpadláson, és nyelésnél szintén a szájpadlásnak támaszkodva segíti a nyelést.

Amikor a cumi meggátolja a nyelv nyugalmi felső állású helyzetét, akkor a nyelv leesik a szájfenékre, a felső állcsont elkezd szűkülni, ezért a tejfogak között már nem fognak rések jelentkezni, rosszabb esetben már tejfogazatban is torlódást láthatunk.

Ezek mellett pedig a nyelés során a nyelv előre, a fogak közé préselődik ezzel tovább nyitva a rést a felső és alsó fogak között.

Amikor a gyermek megszokja az alsó nyelvpozíciót és rögzül a helytelen nyeléstechnika akkor általában ezzel párhozamosan ha jól megfigyeljük, észrevehetjük, hogy egyre többször van nyitva a szája és a légzéshez nem az orrát használja hanem a száját.

A szájlégzés pedig további problémákat hozhat magával mint például horkolás, gyakori felső légúti megbetegedések, megváltozott arckarakter.

Mikor és hogyan szoktassam le gyermekemet a cumizásról?

Minél előbb annál jobb, de legkésőbb 3-4 éves korban feltétlenül ajánlott, hogy ezt a hagymahéj szerűen egymásra épülő probléma halmazt meg tudjuk fogni.

Felnőttként is pontosan tudjuk mennyire nehéz egy berögződött szokásunkon változtatni, ezért erre számítani kell a gyermekek esetében is. Vannak szerencsés családok ahol ez egyik pillanatról a másikra meg tud történni mert a gyermek kap egy belső motivációt a változásra ám nem ez a jellemző.

Ezért a legcélravezetőbbnek azt gondoljuk, hogy alternatívát adunk a cumizásra. Ez egy úgynevezett myofunkcionális tréner ami kényelmes, puha szilikonból készül, számos formában és méretben. A nyelv és a szájpadlás között szabad teret enged a nyelvnek, sőt segíti is annak a felszoktatását, valamint segít abban, hogy a már elferdült front fogak vissza tudjanak igazodni az ideális pozícióba.

Érdekel a készülék, szeretnék ezzel kapcsolatban konzultációs időpontot kérni. A foglaláshoz kattintson ide!