Fogcsikorgatással, fogszorítással (bruxizmus) nem csak a környezetünkben élőkre ijeszthetünk rá, hanem a fogainknak is maradandó sérüléseket okozhatunk. Emiatt mindent meg kell tennünk, hogy felhagyjunk ezekkel a rossz szokásokkal és megelőzzük fogszöveteink értelmetlen, de sokszor visszafordíthatatlan károsodását.

  1. Kerüljünk a koffeint!

A kávé, tea, energiaital, kakaó, cola és csokoládéfogyasztás a magas koffeintartalom miatt tovább erősíti a fogcsikorgatási hajlamot, ami legtöbbször a stresszes életvitelből fakad.

A koffein amúgy sem javasolt, ha előfordul az életünkben szorongás. Fenti italok helyett inkább igyunk tiszta vizet vagy gyümölcsleveleket.

  1. Hagyjunk fel a túl sok rágózással!

A rágás során rengeteg izommunkát végzünk. Ezen izmok közül is vélhetően az állkapocshoz csatlakozó nyitó-záró izomzat végzi a legnagyobb munkát.

Ha mindennap rágózunk, ez az izom megszokja a munkát és sokkal kevésbé tud majd leállni az önkéntelen szorítással az éjszaka folyamán. Ezért lehetőség szerint kerüljük a rágózást!

Az állandó és kóros fogycsikorgatás fejfájást, migrént is eredményezhet.

  1. Tanuljuk meg kezelni a stresszt!

A mindennapokkal járó stresszt és feszültséget mindenki másképp éli meg, de egy biztos: ha sporttal, meditációval, jógával, különböző feszültségoldó módszerekkel képesek vagyunk ellensúlyozni a szervezetünket érő negatív hatásokat, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet tudunk élni.

Ha szervezetünk nyugodtabb, a feszültség miatt kialakuló fogcsikorgatás hajlama is csökkenni fog, így hosszú távon teljesen megszüntethetjük ezt az ártalmas szokást.

  1. Ne rágcsáljunk sokat!

Az arc, az ajkak, a köröm, a ceruzavég és egyéb tárgyak rágcsálása mind állandó munkával látják el rágóizmainkat, folyamatos szorításnak, többletmunkának kitéve állcsontjainkat, izomzatunkat.

Az ilyen, amúgy sem fiziológiás megszokások sajnos csak támogatni fogják fogcsikorgatási hajlamunkat, épp ezért ezekkel is érdemes mielőbb felhagyni.

  1. Használjunk fogvédő sínt!

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy le tudunk-e szokni a fogcsikorgatásról vagy csak biztosra akarunk menni, hogy a fogaink nem lássák kárát ennek a rossz szokásnak, akkor szerezzünk be fogszorítás elleni sínt!

A sín segít, hogy ne kopjon le a fogzománc az egymáshoz súrolódó fogfelszínekről, így hosszú távon anyagilag is kifizetődő lehet a fogvédő beszerzése.