Gyökércsúcs rezekciós műtét

Szájsebészeink a gyökérkezelt és gyökértömést követően is panaszokat okozó fogaknál a gyökércsúcs rezekciós (gyökércsúcs sebészi amputációja) műtétet is elvégzik.

ciszta pécs, cysta pécs, foggyökér ciszta pécs, fog ciszta pécs, ciszta műtét pécs, ciszta eltávolítás pécs, ciszta kialakulása pécs

Cseresznyényi ciszta a felső
nagymetszők gyökércsúcsán

fog tályog, tályog pécs, foggyökér tályog, álcsont tályog, állcsont ciszta, fog sipoly, sipolyozó fog, foggyökér sipoly

Sikertelen gyökértömés (túltömés)
következtében kialakult gyulladás

Hogyan alakul ki a foggyökér ciszta? Gócos a fogam?

Legtöbbször a gyökércsatornák zegzugos lefutása (kitisztíthatatlan részek) vagy a nem megfelő gyökérkezelés és gyökértömés (feltáratlan gyökércsatornák, inkomplett gyökértömés, gyökércsatorna hosszbemérés hiánya) miatt baktériumok maradnak a gyökércsatornákban, melyek felszaporodva tályogot (gennyzacskót) illetve foggyökér cisztát alakíthatnak ki a gyökércsúcson. A rosszul záró tömések következtében kialakuló fogbél fertőződés és elhalás is ugyanezen eredményre vezet.

Az ilyen gyökércsúcsi tályogok, vagy ciszták sokszor alattomosan (fájdalom nélkül) növekednek. Amellett hogy gócként szerepelnek (baktériumok tömege), bármikor fog mellőli gennycsorgáshoz vagy hevenyen fellángoló gennyes csonthártyagyulladáshoz vezethetnek. Másrészről méretbeli növekedéséből fakadóan egyazon illetve a szomszédos fog elvesztését is okozhatja, továbbá betörhet az arcüregbe vagy az orrüregbe is azok következményes betegségeit okozva.

 

Hogyan történik a gyökércsúcs amputációs műtét (rezekció)?

A korrekt gyökértömés készítését vagy a régi gyökértömés cseréjét követően (amennyiben szükséges) szájsebészeti szakrendelőnkben gyökércsúcs amputációs (rezekció) műtétet végzünk. Ennek során szájsebészeink eltávolítják a gyökércsúcsi tályogot vagy cisztát illetve a foggyökér zegzugos lefutású gyökércsatorna részt tartalmazó gyökércsúcsi egyharmadát.

Így még hosszú távon megmaradhat a Páciens foga, elkerülve a jóval költségesebb hídkészítést, illetve implantátum (műgyökér) beültetést. A gyógyulási idő körülbelül 3-4 nap. A varratszedést és a kontrollokat mint bármely szájsebészeti műtét esetében ingyenesen elvégezzük.

A rezekció folyamatát az alábbi képekkel szeretnénk szemléltetni kedves Betegeinknek:

gyökér rezekció pécs, foggyökér rezekció pécs, fog rezekció pécs, gyökércsúcs rezekció pécs, gyökércsúcs műtét, rezekció pécs, gyökércsúcs amputáció, gyökércsúcs amputációs műtét

Gyökércsúcs amputációs műtét folyamata

retrográd gyökértömés pécs, gennyes gyökérkezelt fog, rezekció műtét ár, foggyökér rezekció ár, gyökércsúcs csonkolás foggyökér csonkolás, gyökér műtét, genny pécs, gennyedző fog

Retrográd gyökértömés a gyökércsúcs rezekciós műtéttel egybekötve

Abban az esetben ha a folyamat újra kialakul (agresszív baktériumtörzsek) vagy ha a műtétet megelőző rossz gyökértömés cseréje kivitelezhetetlen egy drága restauráció eltávolítása nélkül (koronázott csapos fog, körhíd) retrográd gyökértömést is végeznek szájsebészeink egybekötve a gyökércsúcs amputációs műtéttel. Ez annyit jelent hogy a gyökércsúcs levágása után a gyökércsúcs felől egy rövid szakaszon visszafúrjuk a gyökértömést és a helyére a foganyaghoz kémiailag kötő cementet helyezünk. Így meggátoljuk a szájüreg felől a rossz gyökértömés mentén átszivárgó baktériumok bejutását a gyökércsúcs körüli térbe és a következményes tályog kialakulását.

Fizetési lehetősségek

Fogorvosi kezéleseinek költségeit az alábbi módon egyenlítheti ki:

FOGBEÜLTETÉS

Fogbeültetés szájsebészetünkön! Kérjen fogorvosainktól ingyenes konzultációt!

Fogászati porcelán héj

Esztétikai fogászatunkon rendelkezésre áll a legmodernebb foghéj technológia!

RÁNC- és AJAKFELTÖLTÉS

Ajak- és ráncfeltöltés hyaluronsavval szájsebészetünkön!