EGYÉB SZÁJSEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK

FOGÍNY- ÉS CSONTKORREKCIÓ

Minden sebészi fogeltávolítással egybekötve elvégezzük a fogíny és a csontfelszín korrekcióját a későbbi rögzített hídpótlás esztétikája illetve a fogsor stabilitása érdekében. Mindemellett a sebgyógyulás is gyorsabb illetve elkerülhető a seb begyulladása is.

CSONTPÓTLÁS (SAJÁT CSONTFORGÁCS ÉS CSONTBLOKK, SZINTETIKUS CSONTPÓTLÓ)

VISSZAHÚZÓDOTT FOGÍNY KORREKCIÓJA (ÍNYRECESSZIÓ MŰTÉTI MEGOLDÁSA)

Visszahúzódott fogíny sebészi kezelése

Visszahúzódott fogíny sebészi kezelése

Az ínysorvadás leggyakoribb oka a helytelen fogkefe használta vagy a baktériumokkal teli fogkő okozta fogíny visszahúzódás. Ezek már a mai modern regenerációt serkentő anyagokkal (csontpótlók, membránok) és műtéti technikákkal megoldhatóak. Azonban mivel rendkívül költségesek, javasoljuk Pácienseinknek a félévenkénti fogkőeltávolítást és szájhigiéniás kontrollt.

NYELVFÉK ÉS AJAKFÉK FELSZABADÍTÁSA

Ajakfék felszabadítása műtét előtt és 1 héttel utána

A lenőtt nyelv és ajakfék felszabadítását ajánlatos már gyeremekkorban elvégezni, mivel beszédképzési-, táplálkozási- és fogelőtörési problémákhoz vezethet. Emellett a lenőtt ajakfék a felső nagymetszők széttolódását is okozhatja. Ez önmagában azonban még nem oldja meg a problémát, így amennyiben szükséges a Pácienst logopédus szakemberhez, fogszabályozó szakorvoshoz irányítjuk.

A felszabadítást szájsebészetünkön általában hagyományos sebészi úton vagy elektrokauterrel (elektromos kés) végzik szájsebészeink helyi érzéstelenítésben (szükség esetén gyerekeknél altatásban) fájdalommentesen.

Felső ajakfék felszabadítása (lenőtt ajak) videoval

NYÁLKÖVESSÉG (SIALOLITHIASIS) – NYÁLKŐ SEBÉSZI ELTÁVOLÍTÁSA

Nagyméretű (14 mm-es) nyálkő az állkapocs alatti nyálmirigy kivezetőcsövében

Nagyméretű (14 mm-es) nyálkő az állkapocs alatti nyálmirigy kivezetőcsövében

Kisebb nyálkövek eltávolítását is elvégezzük ambuláns szájsebészetünkön helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen. Első lépésben javasoljuk azon Pácienseinknek akiknél nyálkövet diagnosztizáltunk citromos ételek-italok illetve bő folyadékfogyasztást. Az esetek egy részében a nyálkő a nyállal együtt természetes úton távozik. Amennyiben ez nem történik meg javasolt az eltávolítása szájsebészetünkön vagy nagyobb illetve kedvezőtlenebb helyzetű nyálkő esetén fekvőbeteg osztályos eltávolítás. A krónikusan fennálló nyálkövesség állandó nyálmirigy gyulladáshoz majd a későbbiekben akár a nyálmirigy elrákosodásához vezethet.

NYÁKRETENCIÓS CISZTA ELTÁVOLÍTÁSA (MUCOKELE)

Mucokele az alsó ajkon

Mucokele az alsó ajkon

Az alsó ajkat többször megharapva ráharapva a kisnyálmirigyek kivezetőcsövére azok megszakadhatnak. Mivel így a kisnyálmirigyben termelődő nyák nem tud elvezetődni, a nyálmirigy felduzzad. Szájsebészeti eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik körülbelül 10-15 perc alatt. A terime eltávolítását követően a szövetrészletet hisztológiai vizsgálatra (szövettani vizsgálat) küldjük a rosszindulatú folyamat kizárása végett.

FIBROMA (NYÁLKAHÁRTYA KÖTŐSZÖVET SZAPORULATA, VADHÚS)

Fibroma az orca nyálkahártyán

Fibroma az orca nyálkahártyán

Nagyon gyakori elváltozás a szájüregben, mely általában a fogsorzáródási vonalban az orca nyálkahártyáján, alsó-felső ajkon vagy a nyelvcsúcson alakul ki folyamatos harapdálás miatt. Sebészi eltávolítása általában elektromos késsel történik a helyi érzéstelenítést követően. Az kötőszövet szaporulat eltávolítását követően a szövetrészletet hisztológiai vizsgálatra (szövettani vizsgálat) küldjük a rosszindulatú folyamat kizárása végett.

BALESETI SÉRÜLÉSEK

Baleset következtében letört bal felső nagymetsző, melyet a későbbiekben rétegzett esztétikus töméssel építettünk fel. A jobb felső sajnálatosan elvesztett nagymetsző helyére implantátumot helyeztünk.

Baleset következtében letört bal felső nagymetsző, melyet a későbbiekben rétegzett esztétikus töméssel építettünk fel.
A jobb felső sajnálatosan elvesztett nagymetsző helyére implantátumot helyeztünk.

Szájsebészeink és fogorvosaink orvosolják az esetleges baleset következtében kialakult problémáit:

  • Fogak törései (az zománc héjszerű lepattanásától a gyökértörésig)
  • Ütődés következtében meglazult fogak azonnali sínezése
  • Baleset következtében elvesztett fog replantációja (visszahelyezés a fogmederbe) és sínezése
  • Fogíny-, ajak-, és arc sérülései

A rendelési időn kívül jelentkezzen be fogászati ügyeletünkön.