CSONTPÓTLÁSI ELJÁRÁSOK SZÁJSEBÉSZETÜNKÖN

MILYEN CSONTPÓTLÓ ANYAGOKAT HASZNÁLUNK SZÁJSEBÉSZETÜNKÖN?

  • szintetikus kálcium-foszfát alapú csontpótló
  • állati eredetű (szarvasmarha) szivacsos csontpótló
  • saját csont (forgács vagy csontblokk)

A legjobb minőségű csontpótló anyag az autogén, saját csont. Sajnos nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre, ezért szinte mindig keverjük más csontpótló anyagokkal. Rendelőnkben szájsebészeink a saját csontot általában a következő területekről nyerjük: a beültetés műtéti területe (kis mennyiség), felső állcsontgumó (közepes mennyiség), állcsúcs (közepes-nagy mennyiség), állkapocs felhágó ág (nagy mennyiség). Amennyiben ennél nagyobb csontmennyiség szükségeltetik (kétoldali arcüreg lift, csontvastagítás, csontgerinc magasítás stb.) altatásban  a szájsebész szakorvosok csípőcsontból csontforgácsot vagy csontblokkot nyernek. Lábadozási idő csípőlapátot érintő csontpótlásos műtétet követően kb. 1 hét. Csípőcsontból való csontpótlással olyan esetek is megoldhatóvá válnak, amelyek ambuláns fogászati vagy szájsebészeti praxisban nem orvosolhatók.

Csontsejtek hálózata a műtéti területen

Csontsejtek hálózata a műtéti területen

HOGY TÖRTÉNIK A CSONTPÓTLÁS (CSONTPÓTLÓ MŰTÉT)?

A csontpótló anyagot minden esetben a műtéti területről gyűjtött saját vérrel, illetve saját csont forgáccsal keverve helyezzük be és esettől függően felszívódó membránnal fedjük. Ez utóbbira a zavartalan csontosodás miatt van szükség, így megelőzhető a csontpótló korai felszívódása. Szükség esetén a membránt titáncsavarokkal rögzítjük. A membrán felett a nyálkahártyát feszülésmentesen zárjuk. Csontblokk műtét esetén a kivett blokkot speciális szegecsekkel rögzítjük a recipiens (csontpótlandó) területen a mikromozgások és a következményes felszívódás elkerülésére. A csontpótló műtétet követően legalább 6 hónap, mire a beültetett csontpótló anyag az adott területen összecsontosodik a környezetével, így az implantátum biztonságos terhelése csak ezután kezdődhet. A csontpótló műtét igény esetén altatásban (bódítás, éber szedáció) is elvégezzük szájsebészeti rendelőnkben még komplikált esetekben is!

MIKOR ALKALMAZHATUNK CSONTPÓTLÁST?

FOGELTÁVOLÍTÁS UTÁN BEKÖVETKEZŐ CSONTSORVADÁS MEGELŐZÉSE ILL. KÜLÖNBÖZŐ DEFEKTUSOK FELTÖLTÉSE CSONTPÓTLÓVAL

Fogeltávolítás után azonnali csontpótlás

Csontsejtek hálózata a műtéti területen

A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fogak eltávolítása. A foghiány következményeként már rövid időn belül az eltávolított fog(ak) helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka a mechanikai inger (rágóerő) megszűnése. Az évek során az eltávolított fogak helyén jelentős mennyiségű csontveszteség figyelhető meg: a csont magassága és szélessége is csökken. A kezdetben ideális csontállomány lapos, penge vékony csontlemezzé sorvad.

Ez egyrészt megnehezíti vagy teljesen lehetetlenné teszi a teljes kivehető fogpótlás stabilizálását, másrészt nem teszi lehetővé fogászati implantátum behelyezését, harmadrészt pedig esztétikai problémát okozhat egy híd vagy korona készítésekor (hiszen ilyenkor a lesorvadt csontot a korona anyagával kellene pótolni, ami egy kevésbé esztétikus pótlást eredményezne).A fentiek értelmében szájsebészeink már a fog eltávolításánál javasolják a csontpótlást, legfőképp akkor, ha annak helyére később implantátum kerül.

Ezáltal kikerülhetőek a fogbeültetéssel egybekötött bonyolultabb és költségesebb csontpótlásos műtétek.A fentiekhez hasonló módón végezzük a különböző okok miatt kialakult csontdefektusok feltöltését is. Ilyenek a cysták, tályogüregek, fogágy-betegség következében kialakult tasakok (melyek a fog meglazulását okozzák) stb.

AZONNALI IMPLANTÁCIÓVAL (FOGHÚZÁSSAL AZONNAL KÖVETŐ) EGYBEKÖTÖTT CSONTPÓTLÁS

Azonnali implantáció alatt azt értjük, ha a foghúzás időpontjában történik az implantátum beültetése. Ha a foghúzás elkerülhetetlen, akkor a fog eltávolítása után foghiány lép fel. Ilyenkor ugyanis csökken a rágóképesség, a szomszédos fogak túlterhelődnek, a hiány irányába dőlhetnek, a szemközti fogak pedig kiemelkedhetnek és tartószerkezetük meggyengül. Ha pedig a mosolyzónából távolítanak el fogakat, akkor az azonnal szembetűnik, és a beszédet is akadályozza.

Az implantáció hagyományos menete szerint a foghúzás után 2-3 hónapot várunk, amíg az íny begyógyul, és a csontosodás megkezdődik. Tudni kell azonban, hogy minden foghúzást csont és ínylebomlás követ, így minél később kerül sor az implantációra, annál kevesebb a csont és nehezebben kivitelezhető a fogbeültetés. Azonnali implantációval ez a kedvezőtlen csontlebontódási folyamat elkerülhető. Bizonyos esetekben (ha túl nagy a rés az implantátum és a csontágy között) szükség lehet csontpótlásra is.

ARCÜREG EMELÉS MŰGYÖKEREK BEHELYEZÉSE CÉLJÁBÓL (‘SINUS-LIFT’) CSONTPÓTLÁSSAL

Arcüreg helyzete a felső állcsontban

Arcüreg helyzete a felső állcsontban

Amennyiben az őrlőfogak eltávolításra kerülnek, idővel a csont magassága (illetve vastagsága) az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. Szerencsés esetben, amennyiben elegendően vastag volt az eredeti csontállomány, nincs csontritkulás miatti fokozottabb csontleépülés, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátum behelyezéséhez. Rosszabb esetben azonban az implantátum behelyezéséhez növelni kell e csontmagasságot, máskülönben az arcüregbe helyezett implantátum állandó arcüreg-gyulladáshoz vezetne.

Arcüreg helyzete a felső állcsontban
Arcüreg alap emelés („sinus lift”) és csontpótlás fogbeültetés előtt

Arcüreg alap emelés („sinus lift”) és csontpótlás fogbeültetés előtt
(arcüreg határa – piros vonal, csontpótló anyag az arcüreg alap alatt – piros nyíl)

Ennek során a műgyökér csontfuratán keresztül (zárt ‘sinus-lift‘) vagy egy művileg készített csontablakon (nyitott ‘sinus-lift‘) felemeljük az arcüreg nyálkahártyáját. Ezután ez alá csontpótló anyagot juttatunk, majd következhet a műgyökér furatba történő behajtása. Rendelőnkben általában a nyitott ‘sinus-lift’-et részesítjük előnyben, hiszen így szemkontroll mellett történhet a csontpótlás, ill. az implantátum behajtása. Szájsebészetünkön rendelkezésre áll a piezosebészeti eszköz, mellyel gyakorlatilag zérusra csökkenthető az arcüreg nyálkahártya perforációjának („kiszakadásának”) esélye. Ez pedig rosszabb esetben az implantátum kilökődéséhez is vezethetne.

ARCÜREG EMELÉS MŰGYÖKEREK BEHELYEZÉSE CÉLJÁBÓL (‘SINUS-LIFT’) CSONTPÓTLÁSSAL

A foghiány miatt beesett állcsontgerinc esztétikailag kedvezőtlen, hosszú koronát eredményezne – a megoldás a csontpótlás!

A foghiány miatt beesett állcsontgerinc esztétikailag kedvezőtlen, hosszú koronát eredményezne – a megoldás a csontpótlás!

Gyakori probléma a szájsebész gyakorlatában, hogy kevés csontanyagot talál az implantáció során akár az állcsont magassága, akár szélessége irányába.

Kisebb csonthiányok esetén a fogbeültetéssel egyidőben megtörténhet a csontpótlás. Nagyobb csonthiányok esetén a fentebb említett területek valamelyikéről csontblokkot veszünk, majd a csontátültetés során ezt az adott területeken titáncsavarokkal rögzítjük. A réseket csontforgáccsal ill. szintetikus csontpótlóval kitöltjük, majd az egészet egy membrán segítségével zárjuk. Ezt követően 3-6 hónap várakozás után történhet meg a csontpótolt területen a műgyökerek beültetése.

Nagyobb csonthiány esetén csavarokkal rögzített csontblokk átültetés a kiváló eredményért!

Nagyobb csonthiány esetén csavarokkal rögzített csontblokk átültetés a kiváló eredményért!

Kétoldali arcüreg emelés csontpótlással és csontrepesztéssel teljesen elsorvadt felső állcsontba az implantációs csontmennyiség megteremtéséhez. Később a betegünk szóló koronákat kapott (akár 20 éves korában)

(saját csont őrlemémy, membráncsavarok, membrán, csontpótló)