Ön jelenleg itt tartózkodik:  Szolgáltatások - Gyermekfogászat

Gyermekfogászat - Tegyen gyermeke egészségéért!

Gyermekfogászat szakorvosa: Dr. Csabai Laura

gyermekfogászat pécs, gyerekfogászat pécs, gyerek fogorvos pécs, gyermek fogorvos pécs, tejfog pécs, maradófog pécs, fluorid, fluor

Egészséges tejfogak megalapozzák a maradófogak égészségét is!

A gyermekfogászat tárgya a gyermek fog- és szájbetegségeinek ill. fogazati rendellenességeinek felismerése, azok kezelése és legfőképp a megelőzése. Így a gyermekfogászat egy komplex terület, mely felöleli a fogorvosi szakma minden ágát. Azonban a felnőtteknél alkalmazott kezelési eljárásokat nem lehet egy az egyben alkalmazni a gyermekfogászatban. A gyermek nem egyenlő a „mini” felnőttel. Ugyanis a gyermekek fog- és szájbetegségei a fejlődésük folyamán hatnak, így megjelenésük, lefutásuk gyermekkori sajátságokat mutatnak. Erre a legjobb példa a gyermekkori tejfogakon fellépő fogszuvasodás, ami egészen más tünetekkel és következményekkel jár mint felnőttkorban.  Az ellátatlan gyermekkori fogszuvasodás miatt felnőttkorban olyan mértékben nő a fogpótlásokra való igény, hogy ezt a felnőttkori betegellátás csak nehezen tudja kielégíteni.

 

Mit tegyek gyermekem fogainak egészségéért?

A megoldás a gyermekek félévenkénti fogászati vizsgálata már az első tejfog előbújásától kezdve. Körülbelül a 6. és a 24. hónap között fejeződik be a tejfogak áttörése, de néhány hónapos szórás lehetséges. Már a rossz tejfogak kezelése is rendkívül fontos, mivel ezek tartják a fogívben a helyet a maradófognak. Egy tejfog korai elvesztése  esetén a két szomszédos fog a résbe bedőlve csökkenti a maradófog számára a helyet, így az rendellenes helyzetben törhet elő.

Az első maradófog pedig az utolsó tej nagyőrlő mögött bújik elő nagyjából 6 éves korban. Ezt különösen fontos észben tartani, mivel sokszor észrevétlenül bújik elő. Ezen oknál fogva számtalanszor a nem szűrt gyermekeknél már akár 7-8 éves korban nagymértékű fogszuvasodás léphet fel, mely akár a fog eltávolítását is okozhatja. Ez a gyermeknek okozott trauma mellett azért is kerülendő, mivel ez talán az ember legerősebb foga szemfog mellett. A fogváltás 18-24 éves korban fejeződik be a bölcsességfogak előtörésével. Utóbbi nyomonkövetése is rendkívül fontos, mivel rendszerint beékelődik, ami számtalan kórképet okozhat. Ennél pedig már csak a prevenció (megelőzés a fontosabb), melyre fogászati rendelőnkben szintén nagy hangsúlyt fektetünk a kezelések során.Az első találkozáskor a gyermektől függően megbeszéljük a fogmosási és étkezési szokásait, beütemezzük szuvas tej-, illetve maradófogainak ellátását. A lehetőségekhez mérten panorámaröntgent készítünk, hogy ellenőrizzük, hogy a fogváltás rendben zajlik-e.

gyermekfogászat pécs, gyerekfogászat pécs, gyerek fogorvos pécs, gyermek fogorvos pécs, egészséges tejfog pécs, tejfog ellátás, tejfog húzás, tejfog eltávolítás

Panorámaröntgen a gyermekfogászatban (tejfogak – maradófogak)

 

Be kell tömni a tejfogakat?

Sok szülő joggal teszi fel a kérdést: Miért kell a tejfogakat betömni, amikor lassan úgyis „kipotyognak”? A tejfogak egyik legfontosabb feladata, hogy tartják a maradófogaknak a helyet a fogívben. Elvesztésük esetén lassú fogvándorlás kezdődik meg, mely következtében csökken a maradófogak számára a hely. Így harapási rendellenességek alakulhatnak ki és a gyermek később fogszabályozásra szorulhat. A tejfogszuvasodás nem utolsósorban elérve a fogbélkamrát rendkívül heves gyulladást okozhat és következményes tejfog elhalást. Az ilyenkor elszaporodó baktériumok pedig az arcdagadással járó csonthártya-gyulladás mellett a maradó fogcsíra károsodását is okozhatják. Így érthető hogy elengedhetetlen a tejfogak betömése. Ez fogorvosi rendelőnkben mindig fluoridot leadó cementtel történik, mely megakadályozza tömés melletti szuvasodás kialakulását. A szuvasodás következtében kialakuló gyulladásokat is a lehető legfájdalommentesebben (speciális érzéstelenítőszerek) ellátjuk, hogy gyermekének minél egészségesebb fogai legyenek.

 

Barázdazárás a fogszuvasodás megelőzésére

gyermekfogászat pécs, gyerekfogászat pécs, gyerek fogorvos pécs, gyermek fogorvos pécs, tejfog tömés, tejfog szuvasodás, barázda zárás pécs, barázdazárás pécs

Barázdazárás az első maradó nagyőrlőfogban

A barázdazárás az alsó és felső maradó nagyőrlőfogak szuvasodásra igen hajlamos, de még ép mély barázdáinak és gödröcskéinek lezárását jelenti. Ezt ajánlatos már 6-7 éves korban elvégezni, hogy megóvjuk ezen fogak egészségét. Ugyanis a mély barázdákban étel rekedhet meg, ami szuvasodás forrása lehet. A barázdazárást megelőzően a fogat lepolírozzuk, majd egy enyhén savas oldatok viszünk fel a barázdákra, megkapaszkodási felületet csinálva a barázdazáró anyagnak. Ezután felvisszük a fluoridot leadó barázdazáró anyagot. A barázdazáráshoz sem injekció sem fúrás nem szükséges.

 

Fluoridos ecsetelés a fogszuvasodás ellen

gyermekfogászat pécs, gyerekfogászat pécs, gyerek fogorvos pécs, gyermek fogorvos pécs, fluorid, fluoridos fogkrém, fluoridos ecsetelés pécs, preventív fogászat pécs

A fogmosás a mindennapok része kell hogy legyen

Ennek során a leszárított fogakra tömény fluoridos lakkot viszünk fel, ami beépülve a fogzománcba erősíti azt. Ugyanis a fluorid a zománcot savakkal szemben ellenállóbbá teszi, ami hatalmas védelmet jelent a szájban lévő baktériumokkal szemben. Ezáltal a cukorlebontás során keletkező savak kevésbé hatnak a fogakra. Így rendkívül hatékonyak a fogszuvasodás megelőzésében mind maradófogazati mind tejfogazati korban. Tegyen Ön is gyermekei egészségéért.

Felnőttkorban is ajánlott kezeléstípus!A rendelői fluoridos ecsetelés kiegészítéseképpen fogorvosaink javasolják az Elmex gél mindennapos használatát is, mely magas koncentrációban tartalmaz fluoridot.

Fizetési lehetősségek

Fogorvosi kezéleseinek költségeit az alábbi módon egyenlítheti ki:

FOGBEÜLTETÉS

Fogbeültetés szájsebészetünkön! Kérjen fogorvosainktól ingyenes konzultációt!

Fogászati porcelán héj

Esztétikai fogászatunkon rendelkezésre áll a legmodernebb foghéj technológia!

RÁNC- és AJAKFELTÖLTÉS

Ajak- és ráncfeltöltés hyaluronsavval szájsebészetünkön!