Ön jelenleg itt tartózkodik:  Szolgáltatások - Fogmegtartó kezelések - Fogszuvasodás

Fogszuvasodás - Miért fáj a fogam? (fogfájás titka)

A fogszuvasodás megelőzhető?!

fogfájás, fogfájás okai, fogszuvasodás, szuvas fog, fogfájás csillapító, fogfájás csillapítás, lyukas fog, fájó fog

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás népbetegség, amely minden korosztályt érint. A fiatalkorban keletkezett lyukas fogak az idők során egyre több gondot okoznak, gyökérkezelést, porcelán vagy kivehető fogsor viselését teszik szükségessé. Pedig egy kis odafigyeléssel le lehetne csökkenteni a fogorvosi kezelések számát.

 

Hogyan romlik el a fog?

fogfájás okai pécs, demalgon fogfájás, cataflam fogfájás, fájó fog kezelése, foglyuk pécs, lyukas fog, terhesség fogfájás pécs, fájdalomcsillapítóFogszuvasodás (caries) folyamata

A fogszuvasodás (caries, „szuvasodás”) egy krónikus folyamat, ami fogak zománc- és dentinköpenyének roncsolódásával jár a fogfelszínről a fogbél felé haladva. A szájban a fogszuvasodás kialakulásához először is baktériumok szükségesek, melyek mindenki szájában jelen vannak. Ezek a lepedékben lévő szénhidrátokat lebontva savakat képeznek, így csökken a száj pH értéke. Ez eleinte egy visszafordítható folyamat, majd idővel visszafordíthatatlanná válik. A savas pH-n a fogzománc elkezd károsodni, ekkor keletkezik a fogban az úgynevezett „lyuk” (fogszuvasodás). Ilyenkor már fogorvosi beavatkozásra van szükség, máskülönben a szuvasodás tovább haladva elérve a fogbélkamrát először csak érzékenységet (hideg, meleg, sós, édes) majd elérve a fogbélkamrát folyamatos, lüktető fájdalmat okoz.

fogfájás csillapítása otthon, lyukas fog pécs, szuvas fog pécs, fogszuvasodás kezelése, hidegre érzékeny fog

Fogszuvasodás („lyukas fog”)

Szuvas részek eltávolítása után

Szuvas részek eltávolítása után

Sok Páciens sajnos csak a fogszuvasodás ezen stádiumában jelentkezik. Ez esetben azonban már sokszor nem elég a szuvas részek eltávolítása és a fog esztétikus töméssel való ellátása. Amennyiben a fogszuvasodás már elérte a fogbélkamrát a fogat gyökérkezelni kell („kiidegelés”, gyulladt fogbél eltávolítása), máskülönben a baktériumokszámára az szabad út a gyökércsúcson át a csontba, ami a panaszok (lüktető fájdalom) tovább erősödésével jár. Ha pedig a fog nem kerül egyáltalán ellátásra később elhal, majd betályogosodhat (gennyzacskó a gyökércsúcson) vagy akár magas lázzal és arcdagadással járó gennyes csonthártyagyulladás is kialakulhat. Nem utolsó sorban pedig a foganyagveszeteség miatt sok esetben a fog már csak fogászati betéttel, porcelánkorona vagy hídpótlással állítható helyre. Legrosszabb esetben a fog a túlzott ásványi anyag veszteség miatt akár puhább ételek evésekor is összeroppanhat, ilyenkor pedig a letört fogat el kell távolítani a későbbi gócproblémák megelőzése végett. A fentiek értelmében tehát fájó fog esetén keresse fel fogorvosi rendelőnket. Rendelési időn kívül forduljon hozzánk bizalommal a fogászati ügyeletünkön is.

 

Hogyan tudok a fogszuvasodás ellen védekezni?

  • rendszeres fogorvosi kontroll (kisebb szuvasodások akár érzéstelenítő nélküli ellátása)
  • megfelelő szájhigiénia (fluoridos fogkrém, szájvíz és fogselyem használata)
  • a rágófelszínen lévő mély, lepedék megtapadására hajlamosító barázdák lezárása (barázdazárás)
  • rendszeres fogkőeltávolítás
  • félévenkénti fluoridos ecsetelés
  • elálló szélű, régi fogtömések és koronák cseréje (hiszen ezek nagyban segítik a lepedék megtapadását)

 

Más fogfájdalmak (fognyaki kopás, bölcsességfogak, fogíny és fogágybetegség)

Előfordulhat az is, hogy nem a szuvas fog a fogfájás okozója, hanem a fognyak kopása. Ilyenkor a hőingerek és az ozmotikus ingerek (sós, édes) közvetlenül vezetődnek a fogbélkamra felé a denticsatornákon keresztül. Ennek a leggyakoribb oka az erős és helytelen irányú fogmosási technika. Tanuljuk meg a helyes fogmosási eljárást, és ha a fájdalom nem szűnik meg, forduljon fogorvosainkhoz, mert az ilyen fogat is töméssel kell ellátni. Fognyaki érzékenységet okoz továbbá a felhalmozódott fogkő okozta fogíny visszahúzódás is. Gyakran fordulnak szájsebészetünkhöz az éppen kibújni készülő vagy a beékelődött bölcsességfog koronája körüli gennyes, heves fájdalommal járó gyulladással. Ilyenkor a bölcsességfog koronája és az íny közötti mély, kitisztíthatatlan tasakban megbúvó baktériumok elszaporodása okozza a lüktető fogfájdalmat. Ez esetben a fog koronája körüli mély tasakot többször átöblítjük fertőtlenítő oldattal, illetve gyors gyógyulás reményében fertőtlenítős csíkot helyezünk bele. Majd a panaszok megszűnte után a bölcsességfogra boltosuló ínyrészletet elektrokauterizáljuk (elektromos kés) vagy pedig a beékelődött bölcsességfogat szájsebészeti úton eltávolítjuk.

A fogszuvasodás mellett a másik leggyakoribb fájdalommal járó probléma a szintén népbetegségnek számító fogkő okozta fogíny- és fogágygyulladás illetve fogágytályog. Ilyenkor mielőbb fogorvoshoz kell fordulni és a fogfájás kiindulópontjául szolgáló fogköveket el kell távolíttatni.

Fizetési lehetősségek

Fogorvosi kezéleseinek költségeit az alábbi módon egyenlítheti ki:

FOGBEÜLTETÉS

Fogbeültetés szájsebészetünkön! Kérjen fogorvosainktól ingyenes konzultációt!

Fogászati porcelán héj

Esztétikai fogászatunkon rendelkezésre áll a legmodernebb foghéj technológia!

RÁNC- és AJAKFELTÖLTÉS

Ajak- és ráncfeltöltés hyaluronsavval szájsebészetünkön!